GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Den breda vänstern

Vad ska hemlösa centerpartister rösta på när Centern föredrar en Socialdemokratiskt ledd regering?
Ledare • Publicerad 16 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det outtalade blev satt i ord när Centerledaren Annie Lööf deklarerade att hon kan tänka sig att sitta i en regering ledd av Socialdemokraternas Magdalena Andersson. Givet att partiet ställde sig bakom regeringens budget i våras var beskedet logiskt.

Bäst för Sverige enligt Annie Lööf; ett vänsteralternativ.
Bäst för Sverige enligt Annie Lööf; ett vänsteralternativ.Foto: Christine Olsson/TT

Retoriken om breda mitten visade sig vara en chimär som ledde partiet åt vänster.

För att förstå Centern bör man beakta att i partikulturen är begrepp som samsyn, samarbete och pragmatism särskilt viktiga i jämförelse med liberalernas tilltro till principer eller kristdemokratins värdeorienterade grundsyn. Att partiet är med och styr i över 200 kommuner, vilket stolt deklareras, understryker att pragmatismen väger tungt.

Men med begrepp som samsyn och samarbete är också ledningens mandat starkt. I en politisk kultur som strävar efter konsensus via samarbeten blir väljarens röst mindre viktig. Att Centerpartiet kan dyka upp i skiftande koalitioner i kommuner och regioner hör därför till bilden.

Samtidigt finns kärnan där med tilltron till lokalsamhället, decentralisering och mångfald. Ursprunget i de självägande böndernas sfär påminns väljaren om när äganderätt till skog betonas. Småskaligheten känns igen i kritiken mot anställningsregler - partiet har inte varit lika bundet till näringslivets kollektivavtalsslutande parter eller storindustrin såsom Moderaterna. Mot liberalernas rationella förnuftstänkande och Moderaternas teknokratiska kultur har Centern erbjudit en delvis annan vision; uttryckt av kommunalråd - oftast - som tryggt stått med stövlarna i myllan.

Men den har också starkt kontrasterat mot Socialdemokraternas vision av det starka samhället och den stora staten. Mot centralistisk regionalpolitik har landsbygdens möjligheter understrukits. Mot ingenjörstänkandet och planerandet har Centern värnat skapandet och byggandet.

”Att ledningens vägval väcker protester som från Centerstudenters Nybrobördiga ordförande Julia Eriksson är därför föga förvånande.”

Att ledningens vägval väcker protester som från Centerstudenters Nybrobördiga ordförande Julia Eriksson är därför föga förvånande. Eventuella vinster av flyktiga storstadsväljare kan samtidigt leda till att väljare som värnat de mer klassiska ideologiska idealen blir politiskt hemlösa.

En del av väljarbasen följer lojalt med ledningen. Så är det i alla partier. Väljare påverkas av ledningen. Andra centerväljare har fått leva med stora prövningar under senare år. Stureplansliberalismen chockade många och den magra utdelningen av Januariöverenskommelsen vittnar om hur svårt det är att samarbete med ett parti vars vision (S) drar åt ett annat håll. Och med MP som i alla frågor som rör Centerns innersta celler tycker helt annorlunda.

De hemlösa blir nu ett hett byte för andra. Kristdemokraterna har startat ett bondeförbund lett av, Staffan Danielsson, en meriterad avhoppad centerpartist, och prioriterar landsbygdsfrågor. Moderaterna har successivt tonat ned sin storstadsfixering. Kristersson och Busch står med öppna armar när Lööf säger farväl till borgerliga väljare.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.