Annons

De är som folk är mest

”Med blicken mot framtiden” heter en moderat debattskrift vars lansering markerar att den inte bara är resultat av författarnas privata åsikter. Här ska ges prov på hur sju unga ser världen ur hallstämplat moderat perspektiv.
Ledare • Publicerad 2 februari 2010

Boken ska ge inblick i deras tankevärld, inte bara deras krav i sak. Ämnena är tydligt avpassade för att nå fram till unga väljare: skola, vardagstrygghet, självständighet, digitala perspektiv, miljö, frihet i världen.

Möjligen medverkar bokens färgsättning, men läsaren kan inte undgå att få ett visst intryck av barnserien Teletubbies. Undantaget är här Anna König Jerlmyr, vars kapitel om ungas utsatthet för våld är skrivet på och med allvar.

Annons

Det är nu inget författarna ska lastas för, eftersom själva meningen med boken är att visa fram moderaterna som det parti som på djupet tycker och tänker som precis alla andra, även om de vägar som anvisas till det eftersträvade är lite mjukare, lite mer frihetliga. Att vara i takt med tiden, eller helst lite före, blir ett förstahandsmål, alldeles oavsett varat samtidens utveckling är på väg. Med moderna människor kan det ju bara gå bra, eller hur?

Den individualism vi möter hos de andra är av det slaget som alltid sätter det egna jaget i centrum, om det nu inte gäller miljön. Någon antydan om att detta ibland inte är en tillräcklig grund är svår att finna.

Frågan är om inte detta ändå är att underskatta unga människor. Hur individualistisk vår politik ändå är finns det ändå en kärna som säger att vi lever för mer än oss själva. Vi har skyldigheter till våra medmänniskor, vi kan avkrävas lojalitet, vi kan hoppas på att få samma tillbaka. Vad vi är nu är inte bara något vi själva fritt plockat samman: egenskaper, karaktärsdrag, kunskaper, värderingar är något vi fått och ska ge vidare. Vi kan förverkliga oss själva, men vi kan knappast fritt välja oss själva.

Denna eftertänksamma insikt ligger i grunden för all fungerande moderat politik, och för det moderaterna bidrar med till ett fritt land. Det är egentligen inte en politisk erfarenhet, utan något vi möter var och en i våra liv när det bränner till. Men den realismen blir politik när den präglar vårt förhållningssätt till det samhälle vi har gemensamt.

Antologin Med blicken mot framtiden innehåller många utmärkta sakkrav och goda funderingar. De skulle ha förtjänat en fastare grund. Moderat politik måste hålla även när tidsandan går den emot.

Per Dahl, politisk chefredaktör
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons