Annons

Dags att utvärdera journalisternas jobb med valet

Granskaren måste också granskas. Det räcker inte med interna möten och genomgångar av det egna arbetet
Ledare • Publicerad 21 september 2006

Utvärdering och självkritik. Nu blickar Barometerns och Oskarshamns-Tidningens redaktioner tillbaka på det intensiva arbetet med valet. Hur blev det i tidningen? Tog vi upp de rätta frågorna? Granskade vi de styrande ordentligt? Kom politikernas visioner och idéer för framtiden fram så att våra läsare kunde ta ställning på ett bra sätt?

Fria medier är en av grunderna för ett demokratiskt samhälle. Vi granskar ständigt dem som styr och före ett val ställs frågan om ansvar på sin spets. Vad har de uträttat? Duger det eller bör någon annan ta över? Många bildar sin uppfattning genom att läsa tidningen. Därför är det viktigt att utvärdera vårt arbete.

Annons

Vi började två månader före valet med ett valbokslut i våra kommuner och landstinget. Måndagen den 17 juli kunde läsarna på varje lokal sida i tidningen hitta en granskning av hur politikerna hade klarat att uppfylla löftena från valet 2002.

En vecka senare hölls den stora politikerveckan på Öland, då missionspastor Thor-Björn Bastås varje dag hade en partiledare på besök i Klintagården i Köpingsvik. Vi var förstås där och fick exklusiva intervjuer med alla sju som svarade på våra frågor om sin politik och det som vi bedömde som särskilt viktigt för Kalmar län.

När en månad återstod till valet lade vi i en ny växel och började med två dagliga valsidor. Arbetslösheten, äldrefrågor, integration, vård, ungdomsfrågor och lag och rätt är några exempel på ämnen som har belysts. En rad politiker och väljare intervjuades.

Ni läsare ökade trycket rejält på insändarsidan. Ibland fick vi sätta in en extra sida för att få plats med fler åsikter och mer diskussion.

Så nådde valrörelsen sin kulmen i söndags och den här veckan har vi redovisat och analyserat resultatet. Först i nästa vecka är det komplett när namnkryssen är räknade även i landstingsvalet.

Detta är Barometerns och Oskarshamns-Tidningens hittills största satsning på bevakningen av ett val. Redaktionen har fått höra många positiva kommentarer från läsare och intervjupersoner, men det finns säkert mer att säga. Granskaren måste också granskas. Det räcker inte med interna möten och genomgångar av det egna arbetet. Du som läser tidningen har antagligen också synpunkter. Hör gärna av dig via e-post eller vanlig post och berätta om vad som var bra eller om vi har missat något.

Själv är jag alltid mycket intresserad av de politiska valen och valrörelserna. Baksidan är att det ibland blir lite för mycket med all rapportering i tidningar, radio och tv. Men så blir det i ett samhälle med många medier och frihet att välja bland både medier och partipolitik. Det är den goda sidan av saken.

Gunilla Sax
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons