Annons

Centern lämnar centrum

Det är inte läget i opinionsundersökningarna som på kort sikt borde oroa i Centern, utan snarare den klyfta som tycks finnas mellan ledning och bredare väljargrupper. För snart ett år sedan ville ledningen driva igenom en kvotering av föräldraförsäkringen – det sa de valda ombuden nej till.
Ledare • Publicerad 17 december 2012

Om kvoteringskraven tedde sig ickeliberala framförs nu nyliberala krav på en helt oreglerad invandring till Sverige. Visionen om svenska Chinatowns har visserligen presenterats tidigare, men nu konkretiseras den. Sveriges gränser ska vara öppna. Det talas om ett framtida Sverige med 40 miljoner invånare. Den fria invandringen ska kombineras med en helt annan typ av arbetsmarknad med låglönekonkurrens som ett bärande inslag.

Vad är motivet? Arbetsgruppen talar själva om den annalkande bristen på arbetskraft som särskilt kommer att drabba landsbygden. Men Sverige har redan ett av västvärldens mest liberala system för arbetskraftsinvandring. Även den som får ett låglönejobb får arbetstillstånd i Sverige. Och tanken på att det krävs en omfattande invandring för att rädda välfärdssystemen poppar visserligen ofta upp i debatten, men den tycks inte ha något starkt vetenskapligt stöd. Professorn i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet, Jan Ekberg, konstaterade i en studie för Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi 2009 att invandringen också ökar trycket på den offentliga sektorn. Välfärdsargumentet håller helt enkelt inte. Tvärtom talar ofta anhängarna av fri invandring tystare om andra effekter av öppna gränser. Vilken fattigdom i Sverige kan vi tolerera? En låglönelinje påverkar också som statsvetaren Peter Santesson uppmärksammat hela samhället. Omfattande försämringar av trygghetssystemen som skulle genomförtas inte av ekonomiska skäl utan för att möjliggöra en fri invandring ter sig knappast legitima och lär för övrigt aldrig får stöd i något val. Öppna gränser och en nordisk välfärdsmodell är helt enkelt inte möjliga att förena.

Annons

Visioner och utopier har möjligen sitt värde. Utspel av detta slag kan möjligen te sig som politiskt modiga. Ingen kan anklaga Centerns arbetsgrupper för att haka på opinioner eller för att sticka upp fingret i luften för att känna vart vinden blåser. Men Centerns partikultur och historia utmärks också av andra resonemang än de utopiska och teoretiska som präglar dagens ledning. Partiet är till sin kultur mer än till sin ideologi konservativt. Det är jordnära kommunpolitiker som historiskt haft makten. Nu tycks kommunalråds­centern vara på väg ut. I förra valet tappade partiet i traditionella centerfästen – en utveckling som är tydlig i stora delar av Småland. Maktpolitiskt ter det sig lätt överdrivet svårt att se att utspel om fri invandring skulle gå hem i gårdar och stugor. Det är mer rimligt att tro att det splittrar än enar Centerrörelsen.

Centern borde ha en roll att spela: Stordriftstilltron i samhället, uppfattningen som staden som norm, eller den växande historielösheten. Se där tre punkter att ta fasta på. Men Chinatowns rimmar illa med de inkluderande (hembygds)ideal som Centern vilat på. Det utopiska tänkandet kolliderar med Centerns värnande av historien. Och de öppna gränserna kan inte förenas med den välfärdspolitik Centern traditionellt alltid stått upp för.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons