Annons

Bojan och stödet

Ledare • Publicerad 6 december 2003

Så har nästa års budget varit uppe riksdagen, däribland presstödet. Tror någon att det bantades eller avskaffades? Moderaterna var det parti som åter ifrågasatte meningen med stödet. Varför inte i stället ta bort både reklamskatt och presstöd?

Det kan man med förlov fråga sig. Presstödet har fungerat som ett förtäckt partistöd åt center- och s-tidningar, de så kallade andratidningarna. Tanken var officiellt att det skulle bidra till mångfalden.

Annons

Tidningar blir i dag alltmer lika, och står allt mer vid sidan av politikens arena. Inte kan någon exempelvis avgöra på näringslivsbilagorna vilken färg Östran och denna tidning har?

Tanken på stödbehov har sin grund i att storleken avgör allt. En andratidning skulle inte ha chans att överleva bara för att den är bra. Varför inte det, i synnerhet när sjunkande annonsintäkter slimmar alla tidningar?

I Östergötland driver Norrköpings Tidningar (m) nu även den socialdemokratiska Folkbladet. På Gotland driver samma koncern både Gotlands Allehanda (m) och Gotlänningen (c + s).

Man kan invända att småtidningar köpts bara för att komma åt stödpengarna. Men det är ju också så att tidningsägarnas eget ”presstöd” i form av diversifiering både säkrar mångfald och effektivisering bättre än statsbidragen.

Tidningen är ett tryckt medium bland andra. Ta bort dess boja – reklamskatten – och dess stöd!

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons