Biblioteksföreningen borde värna marknaden

Svensk biblioteksförening går till attack mot den svenska förlagsbranschen. I en påkostad annonskampanj, bland annat manifesterad på en helsida i Dagens Nyheter härom veckan, framställer man bokförlagen som giriga kapitalister, utan andra intressen än den snöda vinningen.
Ledare • Publicerad 6 juli 2012

Anledningen är att förlagen motsätter sig bibliotekens önskan om att utan karenstid få låna ut e-böcker gratis i obegränsad mängd.

Det krävs inga djupare kunskaper i ekonomi för att inse vad en sådan gratisdistribution gör med en marknad. Varför ska någon köpa en e-bok om man kan få den gratis? Biblioteken borde inse att om det över huvud taget ska ges ut nya böcker i framtiden måste de verka för en fungerande förlagsbransch. I stället väljer de kollisionskurs.

Man kan också fråga sig varför skattebetalarna via biblioteken ska bekosta gratis distribution av e-böcker till personer som uppenbarligen har råd att köpa dyra läsplattor. Rimligare är att låta marknaden sätta priserna.

Efter några år skulle e-böckerna kunna släppas för utlåning på biblioteken.

Digitaliseringen av läsandet har satt folkbibliotekens själva grundvalar i gungning och det är begripligt att dess företrädare febrilt försöker positionera sig i det nya landskapet. Men att göra det genom att bekämpa förlagen är inte rimligt. Åtminstone inte om man vill ha några nya böcker att låna ut i framtiden.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.