Annons

Befolkningstillväxtens pris är obalans

Att befolkningen ökar är mindre intressant än hur den ökar.
Ledare • Publicerad 20 augusti 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
När det föds färre än det dör blir befolkningstillväxtens beroende av migration oproportionerligt.
När det föds färre än det dör blir befolkningstillväxtens beroende av migration oproportionerligt.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Befolkningstillväxt beskrivs ofta som något automatiskt positivt och eftersträvansvärt. Men den har också ett pris, som sällan lyfts fram. I Statistiska centralbyråns befolkningsstatistik över första halvåret finns flera uppgifter som ger skäl till eftertanke.

En sådan är att nästan alla kommuner i länet har negativt flyttnetto inom länet. De enda som växer genom att länsinvånare flyttar dit är Kalmar, Oskarshamn och Vimmerby. Kalmar kommun växer med 178 länsbor medan Mörbylånga, Nybro och Mönsterås alla tappar. Att en kommun växer på övrigas bekostnad är inte en hållbar tillväxtmodell. Under åren 2016-2018 växte Kalmar kommun med 1 352 inflyttade från övriga länet.

Annons

En annan oroväckande siffra är flyttnettot från utlandet som andel av den totala befolkningsökningen: 145 procent. När det föds färre än det dör får invandringen ett oproportionerligt stort genomslag i befolkningsutvecklingen.

I Blekinge län är detta ännu mer dramatiskt: inflyttningsöverskottet från utlandet motsvarar 200 procent av den totala folkökningen. Det kan jämföras med 37 procent i Halland, 61 procent i Skåne och 84 procent i Östergötland.

En tredje siffra värd att fundera över är flyttnettot gentemot övriga Sverige. Att länet tappar befolkning till övriga landet är kanske ingen överraskning, men även Kalmar kommun gör det. En säsongseffekt av att studenterna flyttar ut i slutet av mätperioden? Nej, inget av de tre senaste åren har kommunen vuxit genom att det flyttar in fler från resten av Sverige än det flyttar ut. Kommunens flyttningsnetto gentemot riket har varit -384 personer, medan flyttningsnettot från utlandet har varit +1 373 personer.

Hur befolkningstillväxten går till har stor betydelse. Det är fullt möjligt att befolkningen växer utan att länet därför blir mer bärkraftigt. En större andel utrikes födda gör integrationsfrågan än mer brännande. En utveckling där alla kommuner tappar invånare till några få större påverkar länets förutsättningar att fungera. Och tappet till övriga Sverige signalerar att dragningskraften lätt överskattas, trots universitetsexpansion och myndighetsflytt. Bakom rekordsiffran för länet döljer sig stora utmaningar.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons