Annons

Daniel Braw: Bara företag kan få fart på Sverige

Balansen mellan stat och näringsliv måste återställas.
Daniel BrawSkicka e-post
Ledare • Publicerad 23 juni 2020
Daniel Braw
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Mindre krisåtgärder och mer långsiktiga reformer är Svenskt Näringslivs och vd Jan-Olof Jackes recept.
Mindre krisåtgärder och mer långsiktiga reformer är Svenskt Näringslivs och vd Jan-Olof Jackes recept.Foto: Claudio Bresciani/TT

Våren 2020 då staten har fått hålla näringslivet under armarna måste vara ett undantag. För Sveriges återhämtning krävs växande företag, företag som vågar investera och anställa. Att avvärja massarbetslöshet är ett måste – och det måste vara näringslivet som anställer.

I sitt förslag till återstartspolitik understryker Svenskt Näringsliv just att balansen mellan stat och näringsliv måste återställas. Under den värsta krisen var det rimligt att staten agerade som ett försäkringsbolag.

Annons

Men ska Sverige bli konkurrenskraftigt igen, kan det inte vara staten som via krisåtgärder fattar beslut om vilka företag eller branscher som ska stöttas. Efter krisstödens slut måste det åter vara upp till företagen att visa sig livsdugliga.

Staten kommer att ha andra viktiga uppgifter under återhämtningen. En är att återställa förtroendet för Sverige i omvärlden. Det är katastrofalt om Sverige hamnar utanför när andra länder öppnar gränser och häver restriktioner. Just därför var utrikesminister Ann Lindes arroganta framträdande i tysk tv så olyckligt. ”Vikten av rörlighet och internationell handel kan inte nog understrykas för Sveriges återhämtning”, som Svenskt Näringsliv skriver.

En annan helt central uppgift är att få pandemin under kontroll så att människor kan komma tillbaka till sina arbetsplatser, verksamheter kan återupptas och företagen åter kan våga satsa.

En tredje och än svårare uppgift är att genomföra de reformer som egentligen borde ha drivits igenom före krisen. Utanförskapet kommer att öka i och med krisen, som slår ut ”enkla jobb” och skyndar på digitaliseringen.

Ska företagen kunna anställa fler krävs att det allmänna bidrar med utbildning som håller rimlig kvalitet och får på plats ett bidragssystem som uppmuntrar till arbete och rörlighet. Det är ohållbart att kommunalt socialbidrag fungerar som arbetslöshetsersättning.

Sverige gick in i coronakrisen väsentligt svagare än vad som hade behövt vara fallet. Reformbehovet var uppenbart stort, den politiska reformförmågan lika uppenbart begränsad. Det är en kombination Sverige har ännu mindre råd med nu.

Annons
Annons
Annons
Annons