Annons

Både kraftverk och levande vattendrag

Rimligt med tanke på energikrisen att regeringen ger vattenkraftverken viss tidsfrist vad gäller de nya miljöprövningarna. Den rena vattenkraften bör värnas – men så även vattendragen.
Ledare • Publicerad 13 december 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Blankaström vattenkraftverk vid Emån.
Blankaström vattenkraftverk vid Emån.

I den svenska energimixen står vattenkraften och kärnkraften för den absoluta majoriteten av landets energiproduktionen. Kärnkraften står för ungefär en tredjedel av energiproduktionen, och vattenkraften svarar för ungefär fyrtio procent. Vindkraften blir steg för steg allt mer betydelsefull, men vatten- och kärnkraften utgör den stabila basen.

Eventuella hot mot och hinder för dessa energikällors överlevnad och utveckling bör alltså tas på stort allvar. Med vår tids energikris har det blivit synnerligen uppenbart, så även för många av dem som vanligtvis motsätter sig dessa energislag och som nu har svårt att stå för sina övertygelser. Tänk bara på hur Magdalena Andersson (S) i sitt installationstal för bara ett år sedan hånade tanken på ny kärnkraft, som hon menade skulle leda till högre elpriser.

Annons

Den borgerliga regeringens besked under måndagen då energiminister Ebba Buschs (KD) och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) meddelade att man nu vill pausa miljöomprövningarna av de svenska vattenkraftverken sker med detta som bakgrund. Förslaget kommer inte som någon blixt från klar himmel, vilket man lätt hade kunnat tro om man lyssnar på de kritiker som menar att regeringen agerar panikartat. Ulf Kristersson (M) talade redan under Industridagarna i början av året om behovet att pausa omprövningarna, och förslaget finns med som en punkt i Tidöavtalet.

”För vattenkraftverken i Kalmar läns del innebär det att deadline för att skicka in ansökan om ny miljöprövning skjuts upp från första februari 2023 till första februari 2024.”

För vattenkraftverken i Kalmar läns del innebär det att deadline för att skicka in ansökan om ny miljöprövning skjuts upp från första februari 2023 till första februari 2024. Att det faktiskt rör sig om en tidsbegränsad paus, med ett konkret datum, är viktigt. Samhället behöver ta miljöhänsyn till vattendragen som berörs av vattenkraftverken, som etablerades innan dagens medvetenhet och striktare krav. Det arbetet överges inte, men tidsplanen förändras med anledning av energisituationen.

Så som det formulerades i avtalet rör det sig om en klok avvägning. Man ska ta fram ett nytt regelverk för omprövningarna, vilket ska ta hänsyn både till elförsörjningsintresset och fiskvandringen. Småskaliga aktörer ska inte drabbas av orimliga kostnader av prövningen, vilket har varit ett orosmoment; så många som trettio procent av de småskaliga producenterna hade behövt riva sina dammar. Regeringen lyckades till och med få med en formuleringen om vattenkraftverkens kulturhistoriska värde.

Vattenkraften utgör inte bara det enskilt största energislaget i Sverige. Den är dessutom både fossilfri och förnyelsebar. En sådan skatt bör värnas. Men utan att tumma på ansvaret för miljön. Som Taube sjöng i sin folkkära visa Änglamark: ”Låt sista älven, som brusar i vår natur / Brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur.”

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons