Annons

Bach och Händel hör nyåret till

Advent. Jul. Nyår. Och nu snart trettondehelgen. Vi befinner oss i en traditionsrik tid på året. För många har firningstraditionerna vid denna jul- och nyårshelg fått ge vika, i varje fall de som inbegripit större socialt umgänge.
Ledare • Publicerad 31 december 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Terje, Bendiksby

Kanske har då de socialt oberoende inslagen i helgerna fått fylla en viktigare roll. För mig och min familj har Sveriges Radios utsändning vid tolvslaget under många år varit något av det viktigaste på nyårsafton.

Programmet ”Tolvslaget” är direktsänt med bandade inslag och leds sedan 40 år av Christofer Murray. Före honom var det radiolegendaren Sven Jerring. I utsändningen ingår bland annat recitation av Tegnérs dikt Det Eviga, kyrkklockor som ringer in det nya året, radiokören som sjunger Heidenstams och Stenhammars Sverige. Innehållet har inte ändrats på längre, trots att programmet direktsänds. Ett varmt inslag är också programledaren Christofer Murrays personliga nyårshälsning till alla som lyssnar, särskilt de ensamma, sjuka och på resa. Direktsändningen bidrar till en känsla av gemenskap bortom radiovågorna.

Annons

Programmet inramas av musik och flera inslag förekommer. Johann Sebastian Bachs Das alte Jahr vergangen ist framförs av organisten Rune Engsö på Gammalkil kyrkas orgel i Östergötland. För den som inte är närmare bekant med stycket finns det att lyssna till via olika streamningtjänster. Stycket är solennt i stillsam mollklang och brukar benämnas som Nyårshymn. Stycket står i kontrast till det uppslupna och glättiga vi möts av i tv:s nyårsutsändningar. Bachstycket från 1700-talets början inbjuder i sina toner till reflektion över året som gått, men också över tidens gång.

Tidens flykt och vårt jagande efter den kan vara väl så värd en tanke. Tiden är det kanske mest förgängliga vi har.

Vi har alla en viss tid till förfogande, en tid som vi får göra det bästa av. I den antika grekiska världen fanns två ord för tid. Det ena ordet syftar på den tid vi kan mäta med en klocka. Det andra kan översättas som tillfälle/möjlighet. Kanske inbjuder de stilla Bachtonerna till tankar om tiden – jagar vi efter klockan eller tar vi tillvara de möjligheter vi bjuds?

Om Bach inleder nyårsnattens radioprogram med stillhet avrundas det desto festligare av allegrosatsen La réjouissance (glädjeyttring) ur Georg Friedrich Händels Musik för ett kungligt fyrverkeri. Verket skrevs på den engelske kungen Georg II:s uppdrag för att fira ett fredsfördrag vid 1700-talets mitt. Stycket blev omåttligt populärt. Mozart lär ha sagt att det var en uppvisning av engelsk stolthet och glädje. Musiken slår an en ton av en festlighet och ljus framtid – det är som ett musikaliskt sprakande fyrverkeri.

Det gamla året är förbi. Vi kan tänka på tidens gång, det som varit har varit, ett bokslut är gjort. Nu får vi rikta blicken framåt och se mot framtiden med hopp och förväntan. Vi har väl alla något vi hoppas särskilt på. Vi kan hoppas på ett 2021 med vaccin, bättre hälsa och mer gemenskap när vi nu tar emot ytterligare ett år.

Andreas Wejderstam

Teol. dr och tidigare vik ledarskribent på Barometern-OT

Andreas Wejderstam
Annons
Annons
Annons
Annons