Annons

Avskaffa myndighetsdagen!

Ledare • Publicerad 23 december 2003

Man kan gifta sig och skaffa barn när man är 18 år i det här landet. Detta är en av livets mest utmanande uppgifter - att ha ansvaret för andra människors liv. Vid den åldern kan man också frambära folkets förtroende till riksdagen.

Sedan hävdvunnen tid i Sverige anses man dock inte mogen nog att hantera alkohol då. Om ett och ett halvt år är man då inte heller myndig nog, i statens ögon, att få röka på krogen. Om några år kan vi heller inte bestämma om vi vill cykla med eller utan hjälm. Hjälmen ska på ögona böj, vuxen som barn. Basta!

Annons

Ett förslag: varför inte helt enkelt höja myndighetsåldern till tjugofem rakt över, så slipper vi allt tjafs om att folk ska bestämma själva. Eller varför inte ta bort myndighetsdagen hel och hållen. Alla barn på dagis. All vård hos landstinget. Alla röster på ett och samma parti. Ingen tänker själv.

Så bekvämt för regeringen det skulle vara.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons