Annons

Åter till Guillou

Det är lätt att begripa hur Jan Guillou kunde gå i KGB:s fälla –
Ledare • Publicerad 1 november 2009

det har tidningen redan tidigare konstaterat. Men vad fick KGB att avsätta pengar för att valla och arvodera honom under de aktuella åren?

Per Gudmundsson noterar nu i Svenska Dagbladet det många redan kommit fram till: för Sovjet var Guillou en värdefull marionett i angreppen mot Israel. Författaren var under skiftet mellan sextio- och sjuttiotalen aktiv i att stödja palestinska organisationers intressen och startade tidskriften Palestins front.

Annons

Det var naturligtvis en utmärkt front för Sovjet – med lite bidrag gav den villige svensken stöd åt de organisationer en stat kanske inte officiellt ville ha kontakt med.

Vad gjorde det sedan om Guillou själv sysslade med sitt privata glaspärlespel om vilka röda diktaturer som var bra eller inte? Mycket går att säga om KGB, men inte att organisationen var kräsen när det gällde att nå resultat.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons