GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åsiktskorridor hotar patientsäkerheten

Bristerna i ”abortregistret” ökar de medicinska riskerna för Sveriges kvinnor.
Bristerna i abortregistret är så omfattande att de hotar patientsäkerheten.
Bristerna i abortregistret är så omfattande att de hotar patientsäkerheten.
Foto: Isabell Höjman/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Kvalitetsskillnader och komplikationer i den svenska abortvården kan inte analyseras eftersom det register som finns är bristfälligt. Bland annat registreras inte de aborter som utförs av barnmorskor.

Konsekvenserna är allvarliga eftersom vård inte kan utvärderas. Patientsäkerheten hotas. Det är P3 Nyheter som uppmärksammar bristerna efter samtal med Socialstyrelsen och med läkare inom vården.

Bristerna i registret kan förstås mot bakgrund av den stämning som präglade lagstiftningsarbetet.

När en utredning under dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) förordade ett utökat register över aborter talades det i debatten om ”skuld- och skamregistret”. Trots att Hägglund underlättat för utländska kvinnor att fä hjälp med att få sin abort utförd i Sverige påstods att registret vara en del av ett svenskt abortmotstånd.

Diskussionen blev inte enklare av den hysteri som präglade Sverige i exempelvis FRA-debatten om massavlyssning. Piratpartiets inträde i debatten gjorde inte saken bättre. Bilden av registret som sattes handlade om övervakning och kontroll av kvinnor. Inte om medicinsk utvärdering.

När regeringen bytte färg och den nya sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) införde en begränsad registrering höll kritikerna en något lägre profil. Men som en spegel av debatten blev registret uppenbarligen för snävt.

Skuld. Ja, den som bör känna skuld och skam, är de högljudda kritiker som mot vetenskap och beprövad erfarenhet, mot professionen och mot patientsäkerheten sökte fula ut förslagsställarna som abortmotståndare istället för att se till kvinnornas och fostrens bästa.

Läs mer