Annons

Martin Tunström: Äntligen ett nyktert förslag om gårdsförsäljning

Om ett år kan det bli möjligt att köpa vin på Ölands vingårdar. Regeringens förslag till gårdsförsäljning är begränsat, men sannolikt det mest tillåtande som juridiskt är möjligt.
Martin TunströmSkicka e-post
Ledare • Publicerad 5 juni 2024
Martin Tunström
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

Efter tre utredningar, olika politiska löften och en debatt formad som en cocktail av alkoholliberalism och regleringsiver är regeringen äntligen på gång att lägga fram ett förslag om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Snart i en butelj nära dig. Gårdsförsäljning ger jobb och tillväxt på landsbygden.
Snart i en butelj nära dig. Gårdsförsäljning ger jobb och tillväxt på landsbygden.Foto: Claes Nyberg

Det har låtit så enkelt. Som att det bara är att korka upp. Vem kan vara emot en begränsad försäljning av vinflaskor från Ölands eller Skånes gårdar. Men där svenska jordbrukare ser möjligheter att stärka näringar på landsbygden ser utländska storproducenter handelshinder enligt EU-rätten. Och den stora svårigheten är att forma ett system med gårdsförsäljning samtidigt som Systembolagets monopol består.

Annons

Ordet gårdsförsäljning för tankarna till just vingårdar där försäljningen som i franska Rhônedalen äger rum invid odlingen. Men vad är en ”gård” när det gäller ett bryggeri med inköpta råvaror eller en destilleri? Frågan kan tyckas byråkratisk. Men om frågorna inte är korrekt besvarade är risken att ett tillåtande av gårdsförsäljningen kan komma att rivas upp av EU-domstolen efter invändningar från europeiska producenter som ser lagen som ett handelshinder eller kommissionen. Sveriges största spritproducent, Absolut Vodka i Åhus, får exempelvis inte möjlighet att sälja sina flaskor i den skånska orten. Vad säger de franska ägarna om det?

”lkoholliberala politiker har bortsett från juridiken i diskussionen och hävdat att socialdepartementet förhalat frågan. Vad det nu skulle ha att vinna på det?”

Därför har tidvis debatten varit enerverande. Alkoholliberala politiker har bortsett från juridiken i diskussionen och hävdat att socialdepartementet förhalat frågan. Vad det nu skulle ha att vinna på det? Kristdemokraterna som med Jacob Forssmed innehar posten som socialminister har för övrigt lämnat alkoholmoralism bakom sig och söker väljare i jordbrukarleden och på landsbygden. Skulle Moderaterna acceptera att en viktig symbolfråga hamnade i långbänk? Knappast. Riktigt fånig blir debatten när Centern anklagar regeringen för förhalning, det parti som inte lyckades driva igenom reformen under regeringssamarbetet med Socialdemokraterna.

Få har dessutom hävdat att försäljningen skulle skapa ”ofrihet”. Risken för ökad alkoholkonsumtion är låg. På det hela taget sjunker konsumtionen i Sverige och det är knappast lågprislager och fulsprit för masskonsumtion som säljs av de småskaliga aktörerna.

Det förslag som nu är på väg att läggas fram är en balansgång mellan juridisk och politik. Vingårdar, bryggerier och destillerier kan redan nästa år sälja vin, öl och sprit över disk.

Nog är det en tämligen strikt inköpsmängd som tillåts. Besökaren på en gård måste först betala avgift - förhoppningsvis låg - för att sedan ta del av instruktion, film eller guidning innan det blir möjligt att handla maximalt 0,7 liter sprit, tre liter öl och tre liter vin. Här finns nya bedömningssvårigheter. Vad är en tillräcklig guidning? Men det är samtidigt priset för att skapa ett parallellsystem till ett detaljhandelsmonopol. Regeringen kan snart bocka av ännu en reform på listan.

Annons
Annons
Annons
Annons