Annons

Antisemitismen måste bekämpas med full kraft.

Jag har aldrig påstått att det inte finns människor som invandrat till Sverige som har antisemitiska åsikter, skriver socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren.
Brev till ledarsidan • Publicerad 23 november 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Lena Hallengren, gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen.
Lena Hallengren, gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen.Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Jag vet inte om Barometerns ledarredaktion faktiskt såg själva debatten eller om den nöjde sig med att läsa ett inlägg på X, tidigare Twitter, från en skribent på högerkanten. Men jag har aldrig påstått att det inte finns människor som invandrat till Sverige som har antisemitiska åsikter. Så är det och den antisemitismen måste bekämpas med full kraft.

Det jag vänder mig mot är Sverigedemokraternas narrativ att antisemitismen helt och hållet är ett importerat problem. Det är ett falskt narrativ som är skapat för att skriva om historien och vända blicken från följande:

Annons

Antisemitismen har en lång och mörk historia i Sverige. Sverigedemokraterna med sina nazistiska rötter är i högsta grad del av den. Regeringen har accepterat dessa rötter och låter sig styras med järnhand av SD.

”Det som behövs här och nu är att vi alla gör det som krävs för att minska spänningarna och splittringen i Sverige.”

Det som behövs här och nu är att vi alla gör det som krävs för att minska spänningarna och splittringen i Sverige. Vi socialdemokrater kommer aldrig någonsin tolerera antisemitiska gärningar, oavsett vem som utför dem, oavsett var det sker. Vi kommer att fortsätta lyssna på Förintelseöverlevaren Hédi Fried som sa: ”Det största ansvaret är att aldrig vara en åskådare. Utan alltid säga ifrån.”

Lena Hallengren (S)

riksdagsledamot, gruppledare

Svar:

Citatet är direkt återgivet från debatten som vi naturligtvis följde och Lena Hallengren tonar nu ned det genom att betona att ”all” antisemitism inte är importerad. Det påstår naturligtvis inte vi heller. Antisemitismen är ett mörkt kapitel i den svenska historien. Högerextrema grupper var länge det enskilt största hotet mot svenska judar.

Judiska Centralrådets färska undersökning visar att otryggheten hos svenska judar ökat markant den senaste tiden. Framför allt oroas den judiska gruppen över situationen i Malmö och förorter med en stor befolkning med ursprung i Mellanöstern. Det är denna problematik som måste tas på allvar. Och det är något fånigt faktiskt att kopplas oss samman med twittrare på ”högerkanten”.

Ledarredaktionen

Annons
Annons
Annons
Annons