Annons

Anderssons alternativa fakta

Magdalena Andersson sprider alternativa fakta om finansieringen av de borgerliga partierna.
Ledare • Publicerad 3 maj 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I lördagens ledare tog denna tidning avstånd från Tidöpartiernas vilja att förbjuda partidriven lotteriverksamhet. En idé som riktas mot Socialdemokraternas lotteriverksamhet.

S-ledaren Magdalena Andertsson på besök i Pingstkyrkan i Jönköping.
S-ledaren Magdalena Andertsson på besök i Pingstkyrkan i Jönköping.Foto: Adam Ihse/TT

Vi tar lika bestämt avstånd från de myter som S-ledaren i kölvattnet av förslaget sprider. I en intervju menade Magdalena Andersson att ”att högerpartierna har en helt annan finansiering från näringslivet”. Som om näringslivet finansierar Moderaterna, Kristdemokraterna eller Liberalerna.

Annons

Moderaterna sa redan på 1970-talet nej till finansiering från företag. Mottagna oredovisade donationer skulle vara ett lagbrott. Och under alla år har auktoriserade revisorer granskat partiets ekonomiska redovisning. Tunga S-företrädare sprider denna konspirationsteori med jämna mellanrum.

”Det är allvarligt eftersom det antyder att borgerliga partier arbetar efter en dold agenda och sitter i ekonomiskt beroende till enskilda företag.”

Det är allvarligt eftersom det antyder att borgerliga partier arbetar efter en dold agenda och sitter i ekonomiskt beroende till enskilda företag. Hade Andersson varit statsminister hade detta varit ett ärende för Konstitutionsutskottet.

På första maj hävdade Andersson att troende väljare av besvikelse lämnat Kristdemokraterna. Något häpnadsväckande att höra från en person som själv lämnat Svenska kyrkan.

S-ledaren trivs kanske inte så bra i opposition. Men hon har i varje fall fått vanan att uttrycka sig betydligt friare än i rollen som statsminister.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons