Annons

Martin Tunström: Alice Teodorescu Måwe är vår tids EU-politiker

Alice Teodorescu Måwe inledde karriären på Barometern-OT:s ledarsida. Nu blir hon Kristdemokraternas förstanamn i den kommande EU-valrörelsen.
Martin TunströmSkicka e-post
Ledare • Publicerad 19 januari 2024
Martin Tunström
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

Sex av tio väljare känner inte till att det är EU-val i år, rapporterades det häromdagen.

Efter fredagens nyhet att Kristdemokraterna förlorat förtroendet för sitt förstanamn i EU-parlamentet, Sara Skyttedal, och plockar in debattören Alice Teodorescu Måwe lär i varje fall fler hört talas om det kommande valet.

Nu är det KD som gäller. Alice Teodorescu Måwe (KD) nytt förstanamn till Europaparlamentet.
Nu är det KD som gäller. Alice Teodorescu Måwe (KD) nytt förstanamn till Europaparlamentet.Foto: Samuel Steen/TT
Annons

I KD andas nog många ut. Sara Skyttedal delade kristdemokraterna. Populär hos en ung stark grupp i partiet. Impopulär hos traditionella KD-väljare som ifrågasatte hennes uttalanden om narkotika och det anmärkningsvärda i att inte hon på en fråga inte kunde välja mellan Frankrikes president Macron och Ungerns premiärminister Orbán. Det lät mer SD än KD.

Alice Teodorescu Måwe är samtidigt för många allmänborgerliga väljare något av en personlig förebild. Hon motarbetades internt när hon efter en framgångsrik tid på Barometern-OT kom till Göteborgs-Posten som politisk redaktör och var länge en av få som trots hatstormar ifrågasatte migrationspolitiken och exkluderingen av Sverigedemokraterna. Hon representerade en ny borgerlig höger. Och blev sitt eget varumärke eftertraktad av partier och medier.

”Men det är något av ett fattigdomsbevis när en person som på onsdagen inte är medlem i ett parti på fredagen presenteras som den främsta kandidaten.”

Men det är något av ett fattigdomsbevis när en person som på onsdagen inte är medlem i ett parti på fredagen presenteras som den främsta kandidaten.

Externa rekryteringar till partier är emellertid riskabla. Inte bara för att medier uppmärksammar att Teodorescu Måwe skrivit ett idéprogram för Moderaterna, utan för att det är svårt för en inhoppare att anamma ett partis internkultur. Det räcker säkerligen att vara höger för att göra inbrytningar i den stora gruppen allmänborgerliga väljare men i Bryssel och Strasbourg – och internt – förväntas det också att det talas kristdemokratiska. Just KD har balanserat mellan Brysselkritik (Skyttedal) och betonandet av att kristdemokrater en gång lade grunden till det europeiska samarbetet. (Ledamoten Lega som valde att inte kandidera igen). Som förstanamn blir Teodorescu Måwe också en av partiets ledande företrädare.

Fast för ett mindre parti är det allra viktigaste att hålla sig kvar i parlamentet. Skillnaderna mellan partierna har blivit mindre i Europapolitiken och det ställer allt större krav på kandidaternas egenskaper i den kommande valrörelsen. Tiden är förbi då parlamentet blev slutstation för bänknötare. Idéerna tonas ned. Personerna värderas upp.

Och om Teodorescu Måwe ifrågasätts för sitt val kanske hon kan hänvisa till den ledare hon skrev den 14 september 2011 i denna tidning. ”KD behövs mer än någonsin”.

Annons
Annons
Annons
Annons