Annons

Ris och ros för sjukvården i länet

Korta köer, nöjda patienter och högproduktivitet till låg kostnad. Men också diabetes-, stroke- och hjärtsjukvård med vårdresultat sämre än riksgenomsnittet.
Nyheter • Publicerad 23 november 2009

På måndagen presenterade för fjärde gången den stora kvalitets och effektivitetsjämförelsen av sjukvården i Sverige, Öppna jämförelser. Totalt redovisas 124 kvalitetsmått, allt från vårdköerna längd till dödlighet i hjärtinfarkt.

för landstinget i Kalmar län innebär rapporten såväl ris som ros. Landstinget fortsätter att ligga i Sverigetopp vad det gäller tillgänglighet, patientbetyg och att få ut så mycket vård som möjligt per satsad skattekrona.

Annons

Samtidigt har landstinget sämst värden i landet när det gäller vissa mätpunkter inom diabetes-, stroke och hjärtsjukvården.

– Vi vet var vi måste sätta in extrainsatser. Och när budgeten för de kommande tre åren tas nu i veckan är det just satsningar inom cancer-, diabetes, stroke- och hjärtsjukvården som prioriteras, säger landstingsdirektör Alf Jönsson.

– Vi har börjat med en fördjupningsstudie i vårt län avseende fördelning och behandling av riskfaktorerna för hjärtsjuklighet. Viktigt är också att utreda hur stor del av hjärtinfarktspatienter som behandlas på andra avdelningar än hjärtavdelning, om dödligheten är högre bland dessa patienter och hur dessa omhändertas, kommenterar Jörg Carlsson, överläkare och ansvarig för hjärtsjukvården på länssjukhuset i Kalmar om hur hjärtsjukvården i länet ska förbättras

– Samtidigt är exempelvis cancer, stroke och hjärtinfarkt något som drabbar oss när vi blir äldre. Och Kalmar län har Sveriges äldsta befolkning, det måste vi ta med när vi studerar mätresultaten, säger Arne Sjöberg, verksamhetschef för Geriatrik- och rehabiliteringsverksamheten på länssjukhuset i Kalmar.

För landstinget är också de resultat som presenteras i Öppna jämförelser ett besked om vilka områden som ska prioriteras i det förbättringsarbete som pågår.

– Vi har just nu 213 olika team i gång som alla arbetar med någon förbättringsfråga. Nästa steg, som kommer att starta inom kort är ytterligare 25 team där vi kommer att samarbeta med länets kommuner när det gäller vård av äldre på olika sätt, säger Alf Jönsson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons