Annons

Kalldusch för bönder

Länets lantbrukare har det tufft ekonomiskt. Då kommer skräckbeskedet från länsstyrelsen. 1 300 bönder i länet får inte sina gårds- och miljöstöd utbetalade under 2009.
Nyheter • Publicerad 20 november 2009
Om några veckor vet Johan Linde, ansvarig för EU-stöden på länsstyrelsen, vilka av länets lantbrukare som får sitt EU-stöd i tid. Men redan nu står det klart är drygt 1?300 lantbrukare får vänta tills efter årsskiftet. Foto: Sonja Palm
Om några veckor vet Johan Linde, ansvarig för EU-stöden på länsstyrelsen, vilka av länets lantbrukare som får sitt EU-stöd i tid. Men redan nu står det klart är drygt 1?300 lantbrukare får vänta tills efter årsskiftet. Foto: Sonja PalmFoto: Sonja Palm

Varje år betalar länsstyrelsen i Kalmar län ut 700 miljoner kronor i EU-stöd till länets lantbrukare. Merparten av dessa pengar betalas ut som gårds- och miljöstöd.

I år har länsstyrelsen på sitt bord ansökningshandlingar från 3?800 bönder i länet. Bönder som i många fall brottas med en tuff ekonomi efter ett år då lantbruksnäringen också drabbats av den ekonomiska samhällskrisen.

Annons

– Jordbruksverket har i år genomfört en inventering av alla arealer som det ansökts stödpengar för. Den uppdateringen har dragit ut på tiden. vi måste vänta till uppdateringen är klar innan vi kan slutbehandla ansökningarna och betala ut stöden, säger Johan Linde, ansvarig för EU-stöden på länsstyrelsen.

Hur många av de lantbrukare som lämnat in sina ansökningshandlingar får sina stödpengar utbetalda i tid?

– Den senaste prognosen vi sammanställt pekar på att ungefär 65 procent av dem som ansökt får ut sina pengar under 2009, säger Johan Linde.

Varför betalar ni inte ut en del av pengarna nu och justerar beloppen när allt är färdigräknat?

– Det får vi inte göra enligt Jordbruksverkets regler och anvisningar, Jordbruksverket tillåter inte att stödpengarna förskotteras.

Det här är inte första gången länsstyrelsen varit sent ute med att betala ut gårdsstödet, varför händer samma sak år efter år?

– Det har aldrig tidigare varit som i år, nu har vi en extrem situation. De flesta åren hinner vi betala ut 90–95 procent av alla stöd pengar, i år är läget som jag sa betydligt sämre, säger Johan Linde.

Beskedet att länets lantbrukare inte får ut sina pengar har fått LRF att reagera.

– Det kan finnas medlemmar som ligger nära konkurs om de inte får likvida medel. Eftersom frågan har gått så här långt tror jag endast att den kan lösas genom ett politiskt initiativ från jordbruksministern, säger Per-Åke Svensson, regionförbundsordförande i LRF Sydost.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons