Län

"En fantastisk möjlighet för regionen"

Län Artikeln publicerades

Jörgen Bödmar är säker på sin sak. Hans företag kan fyrdubbla omsättningen och mer än fördubbla personalstyrkan inom en femårsperiod.
– Nu ska vi gasa på, säger vd:n för Kalmarbaserade Scandinavian design online AB.

Skyltarna i korsningen Slöjdaregatan-Norra vägen är diskreta. Och det finns knappast några stora parkeringar som skvallrar om den stora kundtillströmningen.
Men de kommer i mängder. Från hela världen. Särskilt nu när julrushen närmar sig.
– Tredje vecka i november börjar det peaka och en vecka före jul är det smått hysteriskt här, säger han samtidigt som han visar runt Barometern-OT i de nybyggda lokalerna i Djurängen, ett stenkast från Östra Funkaboskolan.
Scandinavian design online AB driver tre sajter - en svensk (designonline.se), en tysk (scandinaviandesigncenter.de) och en engelsk (scandinaviandesigncenter.com) - samtliga med fokus på skandinavisk inredning och design. Varje månad lockar dessa 250-300 000 besök från hela världen. Företaget, som startade 2001, har i dag en omsättning på cirka 25 miljoner kronor och 11 anställda. På tre eller fyra års sikt tror Jörgen Bödmar att hans företag, som har en årlig tillväxt på drygt 40 procent, kan omsätta 75 miljoner kronor och ha ytterligare 15 anställda.
– Vi är just klara med en serie av tunga investeringar, mycket i teknik. Men nu är vi färdiga att börja på allvar.
E-handelsbranschen är hetare än handeln som helhet. Det syns tydligt i statistiken från Handelns utredningsinstitut.
Jörgen Bödmar ser främst tre faktorer till frammarschen. Först och främst den tekniska utvecklingen där bredbandsutbyggnaden går framåt och även tekniken hos e-handlarna blivit så bra att de nu kan fokusera mer på handeln än tekniken. Även människorna har blivit mer tillvända och har börjat lita på och förstå hur e-handel fungerar. Därtill har handlarnas presentation och logistik förbättrats.
– Det är egentligen fantastiskt att en pappa i Kapstaden kan köpa varor hos oss åt sin dotter i Auckland, Nya Zeeland. Fyra dagar senare har hon dem i sin hand.
Det är i den internationella e-handeln den stora potentialen finns.
För Sverige.
Och inte minst Kalmar med omnejd.
– Det finns en fantastiskt möjlighet här för vår region. Vi har ingen stor marknad här, men på nätet kan man bedriva handel var som helst. Enbart på den europeiska marknaden finns 500 miljoner människor. Varför ska inte vi med vår kunskap och teknik kunna sälja där? Varför nöjer vi oss med vår lilla marknad, frågar sig Jörgen Bödmar.
Ändå har utvecklingen inte varit lika snabb som han först trodde. Att vara en internationell aktör har visat sig vara både komplext och krävande.
– Det är många som kommer och går i den här branschen och det är en svår resa uppåt. Det krävs en bra affärsmodell, kapital och uthållighet. Att bedriva den här sortens e-handel är kompetenskrävande. Våra anställda är flerspråkiga och högskoleutbildade och vi har alltid projekt på gång ihop med universitetet.
Det krävs inte minst god juridisk och kulturell kännedom om marknaderna man vill nå. Även inom EU är skillnaderna mellan länderna påtagliga. Jörgen Bödmar ger ett exempel:
– Rear du i Frankrike vid fel tidpunkt kan du åka på motsvarande en halv miljon kronor i böter. Det är det inte många som känner till.
E-handeln är fortfarande långt ifrån fullt utvecklad och tillväxten lär fortsätta. I Kalmar finns ett livskraftigt nätverk av e-handlare, med Jörgen Bödmar som ordförande. Vid höstens e-handelsdag i Kalmar var handelsministern Ewa Björling på besök och fler dagar som denna kommer att arrangeras.
– Nätverket gynnar kompetensutvecklingen av traktens företag. Vi behöver ju alla hjälpas åt. Och ju större vi blir desto mer har vi att erbjuda varandra.
Jörgen Bödmar har jobbat i snart tio år med sitt företag.
– Och jag är inte färdig med det här än. Det är extremt hög puls i såna här tillväxtföretag, och man minns knappt hur det såg ut för ett år sedan.
Det gamla kontoret har blivit lager och i konferensrummet klipps nu textilier.
– För två år sedan fick vi nya och större lokaler. Men vi har snart platsproblem igen, påpekar han.