Annons

Way Out West gjorde rekordår efter uppehållet

Göteborgsfestivalen Way Out West slog publikrekord med 50 000 unika besökare under helgen. Lördagens festivaldag var slutsåld och arrangörerna är nöjda.
Musik • Publicerad 14 augusti 2022
First Aid Kit på scen under Way Out West som är tillbaka 2022 efter två års uppehåll.
First Aid Kit på scen under Way Out West som är tillbaka 2022 efter två års uppehåll.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

– Den största utmaningen har definitivt varit att hitta tillbaka till rätt festival-"mindset", säger Way Out Wests pressansvarige Filip Hiltman.

Han säger att pandemipausen sedan 2019 inneburit en hel del konstateranden i stil med: "just det, det var så här man gjorde".

Annons

Senast Way Out West arrangerades i Slottsskogen meddelade festivalen att det skulle bli svårt att växa på grund av platsens begränsade utrymme, men 2022 har publikrekordet ändå slagits.

– Det går alltid att göra lite småjusteringar här och där för att öka kapaciteten, säger Filip Hiltman.

– Årets publikrekord är satt för antalet unika besökare, och ett sådant är inte lika beroende av utrymme.

För många band

TT: Har det varit en utmaning att få plats med alla band och artister med tidigare och nya bokningar?

– Det har snarare varit en utmaning att sålla i vilka vi vill boka. Det finns så sjukt mycket bra musik där ute, och under pandemiåren har vi samlat på oss ett gäng akter som vi har tänkt att vi skulle vilja ha i Slottsskogen. I slutändan handlar det självklart vilka som är tillgängliga, men listan på tilltänkta akter har varit kanske tre gånger så lång som den brukar. Ett gäng som vi inte fick till i år kan vi förhoppningsvis få till nästa gång.

TT: Har du några höjdpunkter under årets festival?

– Nick Cave var precis som förväntat en upplevelse utöver det vanliga, Burna Boy gav verkligen allt och Fred again bjöd nog på festivalens absolut vildaste spelning. Bland de mindre akterna var Ty Segall, Sons of Kemet och Leila K tre spelningar som det har snackats mycket om. Men den största höjdpunkten för oss måste nog vara stämningen. Folk har varit så glada, det har varit otroligt att se, svarar Filip Hiltman.

Lugn helg

Arrangören säger att helgen varit lugn. Polisen meddelar att de haft mycket att göra på grund av det vackra vädret men att inte hänt någonting anmärkningsvärt i samband med festivalen. Efter lördagsnatten kunde polisen rapportera ett gripande för fylleri, två för narkotikainnehav och två anmälningar om sexuella ofredanden inne på festivalområdet. Ytterligare anmälningar kan komma in senare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons