Annons

"Vill bara vara en person som älskar Mello"

När Tone Sekelius äntrar scenen på lördag gör hon det som Melodifestivalens första öppna transperson. En uppgift som hon har dubbla känslor inför.
Melodifestivalen • Publicerad 9 februari 2022
Tone Sekelius gör sin debut i Melodifestivalens andra deltävling.
Tone Sekelius gör sin debut i Melodifestivalens andra deltävling.Foto: Claudio Bresciani/TT
Tone Sekelius nummer ska bli mäktigt, men också avskalat. "Jag vill behålla det seriösa i texten", säger hon.
Tone Sekelius nummer ska bli mäktigt, men också avskalat. "Jag vill behålla det seriösa i texten", säger hon.Foto: Claudio Bresciani/TT
Tone Sekelius ser Melodifestivalen som starten på sin artistkarriär. "Det har gått några år nu av att jag har skrivit musik men inte släppt den", säger hon.
Tone Sekelius ser Melodifestivalen som starten på sin artistkarriär. "Det har gått några år nu av att jag har skrivit musik men inte släppt den", säger hon.Foto: Claudio Bresciani/TT
Tone Sekelius hoppas gå hela vägen med sitt bidrag "My way". "Jag går in med inställningen att ta mig vidare", säger hon.
Tone Sekelius hoppas gå hela vägen med sitt bidrag "My way". "Jag går in med inställningen att ta mig vidare", säger hon.Foto: Claudio Bresciani/TT

På lördag gör 24-åriga Tone Sekelius sin debut i Melodifestivalen. Hon gör det med bidraget "My way", en låt om att gå sin egen väg som bär på mycket samhällskritik, berättar Sekelius.

– Den är väldigt ifrågasättande till samhället. Inte på ett beskyllande sätt, men den pekar på att det är så sjukt att vissa saker händer. Sedan i refrängen kommer den in på att man blir fylld av hopp i stället. Och det är det som är "my way", säger hon.

Annons

Numret, med dansare och spektakulära scenkläder har hon filat på sedan i höstas. Ledorden är mäktigt och lyxigt – men samtidigt avskalat.

– Jag har varit tydlig med att jag vill ha det avskalat för att jag vill behålla det seriösa i texten. Lyssnar man inte på den så är det bara en dansant poplåt, förklarar hon.

Kom ut förra året

Förra året kom Tone Sekelius ut som transperson i den uppmärksammade dokumentären "Thomas Sekelius: Mitt namn är Tone". När hon sjunger sin "My way" på lördag gör hon det som tidernas första öppna transperson i tävlingen.

– Det känns jätteärofyllt och jättekul, samtidigt som det kanske är lite sent. Men det känns väldigt fett att transpersoner äntligen får se någon som är i samma sits stå på den här scenen. Och jag är glad att få vara den personen, säger hon.

Men hon känner sig också kluven inför att vara historisk.

– Jag är mer än bara tävlingens första transperson. Det där känns kul och ansvarsfullt, men samtidigt vill jag också vara bara en person som är med i Mello och som älskar musik, säger hon.

Fick röstproblem

Kärleken till musik började med klassisk körsång och fiol i Växjö där hon växte upp. Så småningom bytte hon kör mot solosång och musikal. Övergången till pop på senare år visade sig vara en utmaning.

– Den här klassiska träningen med huvudklang och öppen käke låg i ryggmärgen. Det krockade med det poppiga. Det har jag fått öva ganska mycket på att få bort, säger hon.

Ännu svårare var det när hon drabbades av svåra röstproblem, som tvingade henne att helt ta paus från musiken. Problemen varade fram till beslutet att komma ut som trans.

– Jag hade en väldigt stressig period i mitt liv. Stressen och måendet satte sig på min hals. Allt det roliga med sång och musik försvann, det blev bara ett ångestmoment. Men i och med att jag kom ut och jag började må bättre så släppte även det här. Nu är det bara en uppåtgående spiral.

Får prestationsångest

Annons

För många är Tone Sekelius redan ett känt namn. Som Youtube-profil och influerare gör hon sminkvideor och videodagböcker med hundratusentals tittare. Hon tror dock inte att hon har någon fördel av det. Snarare känner hon prestationsångest.

– Vissa har redan stämplat mig som en influencer och därför kommer jag att behöva prestera lite mer för att bevisa att jag inte bara är det. Just den stämpeln har varit lite jobbig. Jag vill bara att folk ska fatta att jag är väldigt seriös med det här, säger hon.

Fakta: Tone Sekelius

Ålder: 24 år.

Född i Växjö och flyttade till Stockholm i 18-årsåldern.

Är artist och influerare. Började producera innehåll på Youtube redan som tonåring och det var där hon fick sitt genombrott, bland annat med sina sminkvideor.

Har släppt flera singlar, bland annat den officiella låten till Stockholm Pride 2017.

Gör sin debut i Melodifestivalens andra deltävling med bidraget "My way" som hon har skrivit själv tillsammans med Anderz Wrethov.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons