Annons

Låst läge – miljon hushåll utan tv-kanaler

Någon lösning i det pågående tv-bråket mellan Telia och Viaplay finns inte i sikte. Nu kommer dessutom kritik mot Telia för att ha förhandlat via sms.
Tv • Publicerad 1 oktober 2022
Avtalet mellan tv-distributören Telia och programbolaget Viaplay har gått ut – utan att parterna kommit överens. Arkivbild.
Avtalet mellan tv-distributören Telia och programbolaget Viaplay har gått ut – utan att parterna kommit överens. Arkivbild.Foto: TT

Vid midnatt försvann Viaplays utbud för en miljon svenska hushåll som får sin tv via Telia. Orsaken är att avtalet mellan tv-distributören Telia och programbolaget Viaplay gick ut vid månadsskiftet utan att parterna lyckats komma överens om ett nytt.

Det senaste budet kom från Telia i början av veckan. Företaget föreslog då en förlängd tidsfrist på en månad och man erbjöd sig att betala "väsentligt" mycket mer för Viaplays utbud under oktober.

Annons

Men Viaplay sade nej med motiveringen att budet var för lågt. Dessutom vänder man sig mot att det framfördes via textmeddelande.

– Om man menar allvar med att förhandla då lyfter man på luren, föreslår ett möte för att återuppta förhandlingen. Man skickar inte ett sms och går till media direkt efteråt, det är inte en seriös förhandling, säger Viaplays kommunikationschef Roberta Alenius.

"Är rätt passé"

Telias pressansvariga Roija Rafii framhåller att den föreslagna tidsfristen var ett försök att just stanna kvar vid förhandlingsbordet.

– Vi har föreslagit många lösningar och de har tackat nej gång på gång. Det här var bara en del av flera alternativa lösningar. Vi har försökt in i det sista, säger hon.

Enligt Roberta Alenius börjar Viaplay anse att diskussionen är smått överspelad.

– Det är rätt passé nu. Telia har haft så många månader på sig nu att acceptera det pris som alla andra distributörer betalar, säger hon.

Sänker priset

Telia distribuerar tv till en miljon svenska hushåll, som nu inte längre kan se tv-kanaler som TV3, TV6 och TV10 samt populär sport som Premier League, damallsvenskan, världscupen i längdskidåkning och NHL-ishockey.

För att kompensera sänker Telia bland annat priset på samtliga sportpaket där Viaplay har ingått och erbjuder kunder frivisningar på innehåll från andra tv-bolag.

Viaplay har i sin tur skjutit upp en planerad prishöjning för sin strömningstjänst och hoppas på så sätt kunna locka tv-tittare som söker alternativ.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons