Annons

Vasamuseet öppnar igen

Kultur • Publicerad 10 maj 2021
Museichefen Jenny Lind hälsar besökarna välkomna tillbaka till Vasamuseet den 19 maj. Arkivbild.
Museichefen Jenny Lind hälsar besökarna välkomna tillbaka till Vasamuseet den 19 maj. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vasamuseet öppnar dörrarna för besökare igen, efter att ha varit stängt i 200 dagar. Den 19 maj får publiken återigen möjlighet att se regalskeppet Vasa.

"Vi har gott om plats på Vasamuseet och vi kommer att släppa in max 250 samtidiga besökare", säger Jenny Lind, chef för museet i ett pressmeddelande.

Annons

Fjolårets besökssiffror blev de sämsta i museets historia. De utländska turisterna står normalt sett för drygt 90 procent av besökarna och under pandemiåret 2020 uteblev dessa.

I ett debattinlägg i Dagens Nyheter den 8 maj, undertecknat av 13 chefer på landets centralmuseer, efterfrågas kraftfulla insatser och kompensation för museernas inkomstbortfall. Fler än hälften har tvingats säga upp personal, däribland Vasamuseet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons