Annons

"Utvandrarna" blir utställning i Duvemåla

Den nya filmatiseringen av "Utvandrarna" blir fotoutställning i Duvemåla i sommar.
Nöje/kultur • Publicerad 5 juni 2021
Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård som Kristina och Karl Oskar i den nya filmatiseringen av "Utvandrarna". Pressbild.
Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård som Kristina och Karl Oskar i den nya filmatiseringen av "Utvandrarna". Pressbild.Foto: John Christian Rosenlund
Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed i Nils Poppes "Utvandrarna". Stillbilderna från filmen ställs i sommar ut i Duvemåla. Pressbild.
Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed i Nils Poppes "Utvandrarna". Stillbilderna från filmen ställs i sommar ut i Duvemåla. Pressbild.Foto: Agnete Brun

SF Studios kommande filmatisering "Utvandrarna", i regi av Erik Poppe, ställs med start nästa vecka ut som utställning med fotomaterial från filmen. Bilderna visas på Rundqvistagården i småländska Duvemåla där besökarna kan ta del av unika bilder från inspelningen.

"Den här platsen, Småland och specifikt Duvemåla, är synonymt med Vilhelm Moberg och berättelsen om Kristina och Karl Oskar för i stort sett alla. Det är ursprunget för inte bara Utvandrarserien och Mobergs litterära universum utan också en plats vi identifierar oss med i den svenska folksjälen", säger Jan Dzedins, kulturchef på Emmaboda kommun, i ett pressmeddelande.

Annons

Totalt visas ett trettiotal fotoverk ur filmen, som går upp på biograferna den 25 december. Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna som Kristina och Karl Oskar. Den första filmatiseringen hade premiär 1971, och i nyversionen berättas historien ur Kristinas perspektiv.

"Jag vill tolka Utvandrarserien på ett nytt sätt. Deras modiga val att fly det här landet för drygt 100 år sedan för en chans till ett nytt liv för sig själva, för sina barn. Val som är precis lika relevanta i dag för många människor världen över", säger regissören Erik Poppe i pressmeddelandet.

Fotoutställningen har öppet mellan den 7 juni och 29 augusti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons