Annons

Uppstoppad björn stals från museum i Rättvik

Rättviks naturmuseum sörjer förlusten av en uppstoppad björn som stals i ett till synes välplanerat inbrott.
Nu hoppas kulturchefen Lena Krånglin att den mer än hundraåriga nallen ska hitta hem igen.
Kultur • Publicerad 7 maj 2021
Den uppstoppade björnen sköts 1895 av Sveriges dåvarande kung Oscar II och har tillhört Rättviks naturmuseum i 35 år.
Den uppstoppade björnen sköts 1895 av Sveriges dåvarande kung Oscar II och har tillhört Rättviks naturmuseum i 35 år.Foto: Rättviks naturmuseum

Den första som upptäckte att björnen saknades var en bibliotekarie som låste upp kulturhusets portar på fredagsmorgonen. Bibliotekarien hörde av sig till kulturchefen, som i sin tur hörde av sig till vaktmästaren och de andra ur personalen. Men ingen av dem hade en susning om vad som hänt, som SVT Dalarna var först med att uppmärksamma.

– Då upptäckte bibliotekarien att ett vred till ett av fönstren var öppet, det såg vi inte när gick därifrån i går kväll. När tjuvarna kom i natt var det bara att trycka in fönstret för att komma in i huset. Men samtidigt gick larmet, och det är larmet från helvetet. Det är nästan olidligt att befinna sig inne i huset när larmet går. Jag har själv gjort det oavsiktligt så jag vet precis hur det låter. Hade man inte redan bråttom så får man bråttom, särskilt om man är där i oärliga avsikter, säger Lena Krånglin till TT.

Sköts av kung

Annons

Räddningstjänsten ryckte ut till kulturhuset strax efter klockan två på natten när larmet gick, men åkte hem igen eftersom allting verkade precis som vanligt. Då hade tjuvarna – och björnen – lämnat brottsplatsen.

– Man har inte gjort någonting annat än att ta björnen, och den är över två meter lång och väger 50–70 kg. Det är ingenting som man tar under armen och går iväg, utan man måste förmodligen ha haft en släpvagn eller en skåpbil stående utanför entrén, säger Krånglin.

Björnen sköts utanför Falun 1895 av Sveriges dåvarande kung Oscar II. Under de senaste 35 åren har den tillhört naturmuseet i Rättviks kulturhus, innan dess Dalarnas museum. Björnen har på sistone lånats ut till inspelningen av den aktuella Netflixfilmen "Red dot", och var mycket uppskattad i samhället.

– Björnen är så spektakulär, barnen uppskattar att titta på den. Den är magnifik, och väldigt stor i och med att den står på bakbenen. Björnen är välkänd bland rättvikarna, säger Krånglin.

"Kan vara beställningsjobb"

Polisen har varit på brottsplatsen och letat efter fingeravtryck. Lena Krånglin säger att hon inte vill kommentera vad polisen har hittat, men konstaterar att "det finns spår".

– Det känns lite väl avancerat att göra inbrott mitt i natten om det skulle vara ett pojkstreck. Samtidigt sade polisen att man inte får handla med vilda, uppstoppade djur hur som helst. Men visst, det skulle kunna vara ett beställningsjobb. Jag förstår att det är väldigt kostsamt att stoppa upp en björn.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons