Annons

Upprustning av Akropolis väcker ilska

Kultur • Publicerad 1 maj 2021
Planerna på upprustning av Akropolis i Aten väcker protester. Arkivbild.
Planerna på upprustning av Akropolis i Aten väcker protester. Arkivbild.Foto: Thanassis Stavrakis/AP-TT

Arkeologer och universitetsprofessorer har gått samman i en gemensam protest mot den planerade renoveringen av Akropolis i Aten, skriver Artnet News.

Akropolis är ett av FN:s världsarv och experterna menar att renoveringen skulle "devalvera den största arkeologiska och konstnärliga skatt som har efterlämnats till det moderna Grekland". Det är bland annat förslaget att rusta den marmortrappa som utgör Akropolis västra ingång, som väcker protester.

Arbetet leds av Manolis Korres, chef för Akropolis restaureringskommitté, och enligt honom syftar renoveringen till ge Akropolis ökad "autenticitet" men också till att underlätta för besökarna. Kritikerna menar dock att förslaget skulle göra det ännu svårare att hantera om de stora skaror turister som årligen besöker Akropolis.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons