Annons

Ukrainsk regissör sårad vid fronten

Den kände prisbelönte ukrainske regissören Oleg Sentsov har sårats vid fronten.
Film • Publicerad 10 juli 2023
Den ukrainske regissören Oleg Sentsov framför en staty av nationalpoeten Taras Sjevtjenko 2020. Nu har filmmakaren skadats vid fronten i kriget. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

2021 fick Oleg Sentsov pris på Stockholms filmfestival för filmen "Rhino". 2022 utnämndes han till hedersordförande för festivalens jury, men meddelande då att han inte kunde medverka på plats. Han hade tagit värvning efter Rysslands invasion av Ukraina.

Nu har han enligt egen uppgift sårats vid fronten, rapporterar Der Spiegel.

Annons

"Det här var i går, det är bättre i dag", meddelar Sentsov i en video på Facebook, som visar en splitterskada från slagfältet. Han säger också att han förts till sjukhus tillsammans med andra skadade kamrater.

Sentsov föddes på Krim och greps där 2014 efter det ryska annekterandet av halvön. Ett år senare dömdes han till 20 års fängelse i Ryssland, anklagad för att ha planerat terrorattacker.

Sentsov anklagades också för medlemskap i den ultra-nationalistiska Höga sektorn, något han förnekat. Han har internationellt sett varit betraktad som en politisk fånge och släpptes 2019 som del av en fångutväxling.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons