Annons

"Ukrainsk karikatyr" i Netflix-serie kritiseras

Netflix-serien "Emily in Paris" anklagas än en gång för att använda sig av stereotyper.
Tv • Publicerad 3 januari 2022
Netflix-serien "Emily in Paris" anklagas återigen för stereotypa rollskildringar. Arkivbild.
Netflix-serien "Emily in Paris" anklagas återigen för stereotypa rollskildringar. Arkivbild.Foto: Netflix/TT

Medan den första säsongen av "Emily in Paris" rörde upp känslorna i Frankrike är det nu dags för tv-tittarna i Ukraina att rikta kritik mot serien, som följer den amerikanska Emilys äventyr på en reklambyrå i Paris.

I ett inlägg på appen Telegram kritiserar Oleksandr Tkatjenko strömningsjätten Netflix för att skildra den nytillkomna karaktären Petra på ett stereotypt sätt, skriver The Guardian.

Annons

"Här visas en oacceptabel och förolämpande karikatyrbild av en ukrainsk kvinna. Är det så här man ser på ukrainare utomlands?", skriver Tkatjenko i inlägget.

Kritiseras för klichéer

Enligt den ukrainske kulturministern skildras Petra i "Emily in Paris" som en snattare, ständigt livrädd för att deporteras, som till råga på allt har urusel klädsmak – vilket bland seriens modefixerade karaktärer klassas som inte mindre än ett kardinalfel.

Det är heller inte första gången som "Emily in Paris" hamnar i blåsväder. Redan efter den första säsongen anklagades upphovspersonerna för att klichémässigt skildra seriens fransmän som en samling kedjerökande – och otrogna – baguetteätare – i ett Paris utan vare sig fungerande el- eller avloppssystem.

Hit bland publiken

Kritiken tillbakavisas dock av seriens huvudrollsinnehavare, tillika producent, Lily Collins, som i en intervju med Elle UK säger att produktionen i säsong två strävat efter att skapa en mer "inkluderande och mångfaldsbetonad serie".

Kritiken till trots har "Emily in Paris" också visat sig vara en hit bland publiken – och befinner sig för närvarande bland de tio serier som drar flest tittare på Netflix.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons