Annons

Tv-serie om Fattig-England: "allt är emot dig"

Aldrig har en tv-serie känts mer aktuell än ”Rain dogs” – det konstaterar huvudrollsinnehavaren Daisy May Cooper. Serien handlar om en arbetslös ensamstående kvinna som kämpar för att få livet att gå runt för sig själv och sin unga dotter.
Tv • Publicerad 6 mars 2023
Fleur Tashjian och Daisy May Cooper spelar dotter och mor i HBO-serien "Rain dogs". Pressbild.
Fleur Tashjian och Daisy May Cooper spelar dotter och mor i HBO-serien "Rain dogs". Pressbild.Foto: HBO Max
Daisy May Cooper har själv växt upp i fattigdom och har inga problem med att känna igen sig i Costellos tillvaro i "Rain dogs". Pressbild.
Daisy May Cooper har själv växt upp i fattigdom och har inga problem med att känna igen sig i Costellos tillvaro i "Rain dogs". Pressbild.Foto: HBO Max

För Daisy May Cooper är kopplingarna till dagens England självklara.

– Det håller på att gå riktigt, riktigt illa här i England nu, säger hon till TT.

Annons

I HBO-serien, som bygger på författaren Cash Carraways egna erfarenheter av att vara hemlös och hungrig, spelar Cooper rollen som Costello som lever med sin dotter Iris. I det första avsnittet blir de vräkta från sin lägenhet och måste söka någon annanstans att bo. Costellos enda riktiga vän är en knarkande ung homosexuell man från överklassen.

Det låter mycket deprimerande, men det är också ofta roligt.

– Det är inte för inte som många stå upp-komiker kommer från arbetarklassen. Om man inte har någonting, så är humorn det enda man kan ta till. Humorn är kroppens försvar mot sorg, det blir det enda sättet att skydda sig själv, säger Daisy May Cooper.

"Allt emot dig"

Hon vet vad hon talar om, efter en uppväxt i total fattigdom.

– När du är fattig är allt emot dig. Jag gick dramaskola, sedan tog jag jobb som städerska. Det kunde vara så illa att jag var tvungen att välja mellan att köpa tamponger eller köpa en bussbiljett för att gå på audition.

I serien jobbar Costello på en sexklubb. Daisy May Cooper sökte också jobb på en strippklubb – det finns alltid en marknad för kvinnor som klär av sig inför män, konstaterar hon.

– Jag tittade på de här gamla gubbarna och tänkte ”må ni fara åt helvete”. Och jag tror att med sånt som (plattformen) Onlyfans i dag är det lätt att unga kvinnor börjar som sexarbetare. Det finns inga andra jobb.

"Drivs till självmord"

Daisy May Cooper är mycket engagerad när hon talar om den accelererande fattigdomen i dagens England.

– Det gör att man känner sig som skit. Man har inget självvärde, man har ingen självkänsla. Det påverkar allt, och det är inte för inte som så många drivs till självmord. Du har inget jobb, du har ingenting, din självkänsla är på botten.

Själv har hon lyckats bra med sin karriär, hon har vunnit priser och mycket beröm. Och hon tycker att det närmast har varit en plikt att hjälpa till med att göra Cash Carraways berättelse om sitt liv till en tv-serie.

Annons

– Hennes sätt att skriva är fyllt av ilska. Hon bryr sig inte om ifall hon provocerar. Och det gör hon fullkomligt rätt i.

Fakta: Daisy May Cooper

Ålder: 36 år.

Familj: Två barn.

Bor: I London.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: "Doc Martin", "This country", "The witchfinder".

Aktuell: I tv-serien "Rain dogs" som strömmas på HBO Max från den 7 mars.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons