Annons

Tv-recension: Sexfixerad Åsa Nisse-serie

Det finns hjärta och värme i "Sommaren 85". Ändå känns tv-serien stundtals som en sorts sexfixerad Åsa Nisse-berättelse. Det är komiken som inte fungerar, medan de dramatiska partierna – åtminstone ibland – gör det.
Tv-recension • Publicerad 10 september 2020
Emma Broomé, Lotta Tejle och Elina Sätterman i SVT:s tv-serie "Sommaren 85". Pressbild.Foto: Martin Frick/SVT
Mats Blomgren och Lotta Tejle i "Sommaren 85". Pressbild.Foto: Martin Frick/SVT

Handlingen utspelas i den fiktiva västgötska orten Braxinge. Här vill man som i så många andra småorter se till att ”orten sätts på kartan”. Numera gör man sådant genom att slösa skattemiljoner på onödiga byggprojekt, i Braxinge årgång 1985 gör man det genom att arrangera en korvfestival, och ortens invånare uppmanas att delta.

Huvudpersoner är tre kvinnor: Barbro (Lotta Tejle), hennes frånskilda dotter Åsa (Emma Broomé) och Åsas tonårsdotter Lena (Elina Sätterman). Den sistnämnda ser fram mot sommarens utlovade språkresa till Hastings, men mamma Åsa har ont om pengar. Barbro erbjuder sig att betala, men Åsa vägrar – Barbro har ett sätt att bry sig om sin dotter som känns alltmer kvävande.

Annons

Hon verkar ha svårt att inse att dottern faktiskt är vuxen och inte behöver någon övervakning. Barbro försöker också agera äktenskapsmäklerska, något som inte faller så väl ut, utan i stället leder till att skvallret i den lilla orten tar ny fart.

Det finns inte minst i Lotta Tejles spel ansatsen till någonting bra och engagerande. Barbro vill så väl, hon känner sig negligerad av sin man, hon vill vara till hjälp, hon vill bli uppmärksammad, och Tejle är en så skicklig aktris att hon bara genom sitt minspel och genom sina ledsna ögon kan förmedla detta.

Men tyvärr överskuggas mycket av detta genom buskishumor och en fixering kring sex. Inget tillfälle till ett sexskämt försummas, Lena och hennes bästis försöker få ihop pengar till Englandsresan genom att sälja kasserade porrtidningar och så vidare. Det känns stundtals som en Åsa Nisse-historia uppdaterad med nakenscener. Det är inte fräscht och kul, bara nattståndet.

För två år visade SVT en miniserie som hette ”Systrar 68” och som också var en blick bakåt i tiden. Den var riktigt bra, den kändes fast förankrad i sin tidsperiod och den engagerade. ”Sommaren 85” hade nog möjlighet att gå samma väg, men man tog inte vara på den chansen.

Fakta: Sommaren 85

Genre: Drama/komedi.

Visas: På SVT i sex avsnitt, med start den 14 september.

I rollerna: Emma Broomé, Lotta Tejle, Morgan Alling med flera.

Regi Kristina Kjellin, Mikael Syrén.

Betyg + +.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons