Annons

Turner Olovzon följer upp succédebuten med en nästan perfekt spänningsroman

Förra årets succédebutant Niklas Turner Olovzon fortsätter att imponera. ”Sandslott” är en intrikat spänningsroman och , tycker Per-Axel Svensson.
Recension • Publicerad 11 maj 2024
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Spänningsroman

Sandslott

Författare: Niklas Turner Olovzon

Förlag: Polaris

”Sandslott” är andra delen i Niklas Turner Olovzons serie ”Doldasviten”.
”Sandslott” är andra delen i Niklas Turner Olovzons serie ”Doldasviten”.Foto: Tina Axelsson

Niklas Turner Olovzon fick Crimetime Awards debutantpris för sin roman ”Isberg” 2023. Den är tänkt som första delen i en serie böcker betitlad ”Doldasviten”, och blev hyllad av både läsare, kritiker och andra författare.

Andra boken i sviten, ”Sandslott”, är en nästan perfekt roman, inte minst till form och språk. Med en intrikat korsklippningsteknik tar Olovzon med oss ut på vida svängar, dels inom Sverige, dels till Thailand. Huvudscenerna utspelar sig dock i Tassby, den lilla byn som var centralort i ”Isberg”, och Koh Lanta i Thailand. I ödesbestämda Tassby – jag fick ”Händelser vid vatten”-vibbar – härskar byns infama matriark Liss-Kulla. I Koh Lanta släpar sig ett gäng medelålders halvt misslyckade svenskar fram, desillusionerade då den förväntade paradistillvaron i stället blev till ett helvete.

””Sandslott” är en nästan perfekt roman, inte minst till form och språk.”
Annons

En turist-son, Theo, försvinner och Olovzons roman väcker frågan: kan pojkens försvinnande ha att göra med den thailändska bärplockare som försvann i skogarna runt Tassby för ett år sedan? Detta är romanens själva premiss och vår författare utnyttjar de oräkneliga sambandsmöjligheter som står till buds med både stringens och finess.

”Sandslott” av Niklas Turner Olovzon
”Sandslott” av Niklas Turner Olovzon
Per-Axel SvenssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons