Annons

Troellsommar med nyklippt "Bang!" i SVT

Film • Publicerad 5 juni 2021
Jan Troell fyller 90 vilket firas i SVT under hela juli. Arkivbild.
Jan Troell fyller 90 vilket firas i SVT under hela juli. Arkivbild.Foto: Robin Haldert/TT

SVT hyllar i sommar filmregissören Jan Troell som fyller 90 år den 23 juli. Troell firas stort både genom visningar av några av de egna filmerna men också av Tom Alandhs nyproducerade dokumentär "Ett par dagar i november med Jan Troell", som finns att se på SVT Play från den 18 juli och som sänds i SVT1 på själva födelsedagen.

Men hyllningen rymmer också delvis nytt material från Troell själv som under våren tillsammans med sina medarbetare har gjort en nyklippt version av filmen "Bang!" från 1977.

Annons

Filmen handlar om en timid kemilärare, Magnus, som spelar tvärflöjt i en amatörorkester men drömmer om att komponera sin stora livsymfoni.

På 1970-talet hade Troell svårt att få finansiering till filmen som sedan blev nominerad till Guldpalmen på Cannesfestivalen och som dessutom gav huvudrollsinnehavaren Håkan Serner en Guldbagge.

Under juli visar SVT också många av Jan Troells filmer, däribland "Sagolandet", "Ingenjör Andrées luftfärd" och "Uppehåll i myrlandet", den sistnämnda med Max von Sydow i huvudrollen.

Rättad: I en tidigare version var det oklart var och när dokumentären skulle sändas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons