Annons

Tranströmer hyllas av 28 tonsättare

Litteratur • Publicerad 4 maj 2023
Poeten och nobelpristagaren Tomas Tranströmer. Arkivbild.
Poeten och nobelpristagaren Tomas Tranströmer. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Iiris Viljanen, Hans Gefors, Benjamin Staern och Victoria Borisova-Ollas hyllar poeten och Nobelpristagaren Tomas Tranströmer. Sammanlagt har 28 tonsättare tonsatt Tranströmers dikter, som nu samlas i den nya notboken "Här är jag lycklig", utgiven av Stim och Svensk Musiks notförlag Edition Suecia.

"Det kändes som tonsättningen skrev sig själv. Jag tror det kan vara så med riktigt bra poesi, att den genererar starka känslor som i sin tur är lätta att översätta till musik", säger Iris Viljanen i ett pressmeddelande.

Annons

Sångerna är tonsatta för sång och piano och bland annat ingår "C-dur", "Allegro" och "Romanska bågar". Ambitionen var enligt Ann-Christin Biel, verksamhetschef på Svensk Musik, att samla en stor variation av sånger och att inspirera till nya tonsättningar, samt att stärka sambandet mellan dikt och musik som ett sätt att tillgängliggöra poesin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons