Annons

Tintin-rea i Paris – 24 miljoner för original

Kultur • Publicerad 10 februari 2023
Tavlan har bland ställts ut i bland annat Paris och Lausanne. Arkivbild.
Tavlan har bland ställts ut i bland annat Paris och Lausanne. Arkivbild.Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/TT

En originalillustration av Tintins skapare Hergé har sålts för 2,16 miljoner euro – motsvarande 24 miljoner kronor – på en auktion i Paris, rapporterar bland andra Le Figaro. Det rör sig om förstasidan på "Tintin i Amerika" från 1942.

Summan är lägre än bedömare räknat med – vissa trodde till och med att tavlan skulle slå rekordet för en serieteckning. Det sattes 2021 när "Blå Lotus", även det ett Tintin-original från Hergé, såldes för 3,5 miljoner euro.

Annons

Auktionsföretaget själva räknade med att "Tintin i Amerika" skulle säljas för ungefär en halv miljon mer, upp till en bra bit över tre miljoner euro. Även om beloppet alltså hamnade i underkant framhäver de att tavlan slår rekord som den dyraste svartvita serieteckningen någonsin.

Den okände säljaren ska vara en belgisk samlare, som efter avgifter kan plocka hem lite drygt 19 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons