Annons

Tillbaka på Shetlandsöarna med en annorlunda Jimmy Perez

TV-deckarserien om Jimmy Perez vid Shetlandspolisen är populär inte minst för sina karga, dramatiska miljöer. I bokform är deckarna lite annorlunda. ”Vild eld” är den åttonde i ordningen, en mångfacetterad polisroman tycker recensenten Bengt Eriksson.
Publicerad 9 oktober 2018
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Micha Theiner

Om man sett teveserien ”Shetland” innan man läser Ann Cleeves böcker så känner man inte riktigt igen sig. Även polisen Jimmy Perez är lite av en annan man i romanerna.

Fast det är bara bra – det går utmärkt att läsa och titta parallellt.

Annons

Vid sidan om att hon kan berätta en historia är Cleeves också suverän på att skildra miljöer och människor utan, om det kan beskrivas så, att skildra dem. Blott några ord räcker för att Shetlandsöarnas natur och människor ska bli synliga för läsaren. Alla hennes Shetlands-deckare är skrivna i symbios med det karga landskapet, lilla invånarantalet och isolerade livstempot.

”Vild eld” börjar med att först en äldre man och därefter en ung kvinna hittas hängd i en före detta lada. Fast detta utgör blott ett skikt i Cleeves allt mer och mer mångfacetterade polisroman.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons