Annons

Thriller i glesaste glesbygdens tempo

Aino Trosell låter sin hjältinna Siv Dahlin återkomma som brevbärare på Finnmarken. Resultatet blev något som recensenten Bengt Eriksson beskriver som en långsam glesbygdsthriller.
Bokrecension • Publicerad 7 november 2020
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Glesbygdsthriller

Gränsmark

Författare: Aino Trosell

Förlag: Hoi förlag

Jo, Aino Trosells nya roman är en thriller men i den glesaste glesbygdens tempo. Trosells återkommande hjältinna, Siv Dahlin, återkommer ännu en gång, nu som brevbärare på Finnmarken i Dalarna och Värmland.

Genom tusen- snarare än tiomilaskogen med långt mellan husen och fläckvis mobiltäckning, risk att fastna i snön med postbilen och upp till 34 grader kallt kör Siv varje vardag 16 mil för att lämna och hämta försändelser. Samt bistå med annan hjälp, inte alltid reglementsenligt.

Annons

Titeln ”Gränsmark” kan syfta både på tiderna, då och nu, och geografin, periferi och civilisation. På Finnmarken lever människor som förr, även om nutiden och omvärlden sipprar in med en ibland fungerande nätuppkoppling. En gammal karl kan få kontakt med unga ryskor och det går att läsa rasistiska inlägg på nätet.

Här bor de som blev kvar men även de som sökt sig undan: galningar, normala galningar och rätt vanliga. Det finns också en flyktingförläggning i Finnskogen och plötsligt ligger en död man – en flykting – vid vägen. Fåren rivs ihjäl – av vargen? När någon dör kommer en stöldliga och tömmer huset.

För att nämna några plötsliga händelser i en annars lång och långsam roman. Alltför lång och långsam? Aino Trosell känner sin Finnmark. Hon skildrar människor i en miljö som nog de flesta av oss inte hade en aning om. Det förtjänar väl lite utrymme?

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons