Annons

Thorbjörn Larsson död: "Unik påverkan på medierna"

Thorbjörn Larsson, som under sin karriär bland annat var chefredaktör för Aftonbladet och Dagens Nyheter och vd för TV4, har avlidit.
Nöje • Publicerad 4 juli 2022
Publicisten Thorbjörn Larsson. Arkivbild.
Publicisten Thorbjörn Larsson. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Thorbjörn Larsson har kallats för den svenska medievärldens gudfader. Han var under sin mångåriga karriär bland annat chefredaktör på Aftonbladet och Dagens Nyheter, och dessutom vd för TV4 och styrelseordförande på Expressen.

Familjen meddelade hans bortgång i ett inlägg på Facebook : "Klockan 10.15, måndag den 4 juli 2022 dog vår pappa och min fästman Thorbjörn Larsson lugnt och stilla efter en längre tids sjukdom."

Annons

Enligt Magnus Janson, personaldirektör på Bonnier Group och tidigare nära medarbetare till Thorbjörn Larsson, var en av hans främsta egenskaper förmågan till att skapa lag.

– Det finns många mediepersoner och företagsledare som har byggt tempel kring sig själva, men Thorbjörn Larssons stora drivkraft, vid sidan om hans publicistiska gärning, var att han byggde lag, säger han.

"Förändringsbenägen person"

Enligt Magnus Janson var Thorbjörn Larsson förespråkare för förändringar, vilket också ledde till stora moderniseringar på de redaktioner där han arbetade.

– Jag hade förmånen att få jobba nära honom i 20 år på Aftonbladet, TV4 och Dagens Nyheter. Thorbjörn var också en väldigt förändringsbenägen person med en stor förmåga att se vad som behövdes i en organisation – och dessutom väldigt duktig på att låta sina chefer växa och ta ansvar, säger han.

Mellan 1987 och 1997 var Thorbjörn Larsson chefredaktör på Aftonbladet, och tidningens nuvarande chefredaktör Lena K Samuelsson beskriver honom som en räddare.

– Thorbjörn Larsson är mannen som räddade Aftonbladet. Han tog en rörig och misskött tidning och skapade Nordens största tidning och nyhetssajt. Det går nästan inte att sätta ord på Thorbjörns betydelse för Aftonbladet, för alla oss som fick jobba med honom och för allt han lämnat efter sig. Det är en oerhört tung dag, säger hon till Aftonbladet.

"Hade ett mantra"

Utöver posten som chefredaktör på Aftonbladet var Thorbjörn Larsson också under en tid bland annat vd för TV4 och styrelseordförande på Expressen – och mellan 2006 och 2009 chefredaktör på Dagens Nyheter, vars nuvarande chefredaktör Peter Wolodarski kommenterar dödsfallet i tidningen:

"Få personer har betytt så mycket för svenska mediers utveckling de senaste 30 åren som Thorbjörn Larsson. Han var avgörande för Aftonbladets tidiga satsningar på internet, som tidningen fortfarande lever på i dag, och ledde på kvällstidningen en grupp chefer som senare avancerade och kom att dominera Mediesverige," säger Wolodarski till Dagens Nyheter.

Magnus Janson beskriver Thorbjörn Larsson som en modig visionär, som också såg möjligheter där andra såg problem.

– Han hade ett mantra jag har försökt att ta med mig. Det hände rätt ofta att medarbetare, chefer eller ägare sade att något var omöjligt att genomföra – och då brukade Thorbjörn svara: "Ja, men redan 1969 så gick de på månen", säger han.

Fakta: Thorbjörn Larsson

Karriär i urval: Chefredaktör på Aftonbladet mellan 1987 och 1997.

Var med och startade gratistidningen Stockholm City.

Vd och sedermera styrelseordförande för TV4 fram till 2001.

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Nyheter 2006-2009.

Thorbjörn Larsson hade ett antal styrelseuppdrag under sin karriär, han var bland annat styrelseordförande för Expressen och Skånemedia under en period samt styrelseledamot i Piratförlaget.

Utmärkelser: Tilldelades Stora journalistpriset 1995. ”Med mod och tålamod gjort Aftonbladet framgångsrikt på en vikande kvällstidningsmarknad”, löd motiveringen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons