Annons

Thielska galleriet får donation på 25 miljoner

En anonym donator skänker 25 miljoner för att Thielska galleriet ska kunna köpa tillbaka sina lokaler från Statens fastighetsverk.
Konst • Publicerad 1 juli 2020
En anonym donator skänker 25 miljoner för att Thielska galleriet på Djurgården ska kunna tillbaka sina lokaler från Statens fastighetsverk. Arkivbild.
En anonym donator skänker 25 miljoner för att Thielska galleriet på Djurgården ska kunna tillbaka sina lokaler från Statens fastighetsverk. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Thielska Galleriet har tagit emot en donation på 25 miljoner från en utlandssvensk som vill vara anonym för att kunna återköpa museets byggnader från Statens Fastighetsverk. Enligt Peter Egardt, som är ordförande i stiftelsen Thielska Galleriet, handlar det om samma person som under ett tidigare skede erbjudit sig att skjuta till de 25 miljoner kronor som krävs för att köpa tillbaka byggnaden på Djurgården, men därefter drog sig ur.

– Det är samma person som tidigare – som nu när riksdagsbeslutet verkligen är fattat har bestämt sig för att ställa upp. Vi talades vid och han lät sig övertalas att ställa upp trots allt, och han kände ju för donationen från början och ville göra en insats, säger han.

"Händer inte varje dag"

Annons

Thielskas styrelse har velat få igenom köpet i flera års tid då man ansett att fastighetsverkets marknadshyror är för höga och att man genom att äga byggnaden skulle kunna spara pengar. Riksdagen godkände också den 16 juni att regeringen säljer Thielska Galleriets byggnader till stiftelsen för bokfört värde – vilket genom donationen nu blir möjligt. Och enligt Peter Egardt kommer verksamheten nu att kunna fortsätta i den pampiga byggnaden, ritad av Ferdinand Boberg för finansmannen och konstsamlaren Ernst Thiel.

– Det här är en kulturgärning som är fantastisk – att få den här typen av donation händer ju inte varje dag. Nu kommer vi att bli herrar i eget hus och det innebär att vi sannolikt kan klara driften av fastigheten till lägre kostnad än i dag och dessutom få pengar över så att vi kan göra något lite mer än tidigare, säger han.

Anonym välgörare

Peter Egardt vill inte närmare gå in på vem den anonyme donatorn är, men säger att personen i fråga har ett stort konstintresse.

– Han är orolig över att om hans namn blir känt kommer fler att vilja ha egna donationer, men Thielska har alltid legat honom varmt om hjärtat. Han har varit aktiv inom svenskt näringsliv i många år, och när jag berättade för honom för fyra år sedan att vi behövde köpa tillbaka fastigheten så sa han att "det ska jag nog klara av". Och det är ju skönt att det finns sådana människor, säger han.

Fakta: Thielska galleriet

Thielska Galleriet är ett konstmuseum på Blockhusudden på södra Djurgården i Stockholm. Galleriet innehåller finansmannen och konstsamlaren Ernest Thiels samling verk av huvudsakligen svenskt måleri från tiden omkring 1900. Thiel sålde byggnaden, konstsamlingen och alla inventarier till staten 1924.

Byggnaden, ursprungligen Villa Eolskulle, ritades av arkitekten Ferdinand Boberg för Ernest Thiel och stod klar 1907. Den är belägen inom Kungliga nationalstadsparken.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons