Annons

"The crown"-skådespelarens karriärlyft: Lyx

Josh O'Connor hatar att gå på auditions.
Men efter roller som den som prins Charles i ”The crown” hör detta plågsamma till det förflutna. Nu är han bioaktuell i den bitterljuva filmen "Mothering Sunday".
Film • Publicerad 12 april 2022
Josh O'Connors karriär fick ett lyft efter rollen som prins Charles i "The crown". Arkivbild.
Josh O'Connors karriär fick ett lyft efter rollen som prins Charles i "The crown". Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Josh O'Connor som överklassynglingen Paul Sheringham och Odessa Young som husan Jane Fairchild i "Mothering Sunday". Pressbild.
Josh O'Connor som överklassynglingen Paul Sheringham och Odessa Young som husan Jane Fairchild i "Mothering Sunday". Pressbild.Foto: Sony Pictures Classics/AP
Josh O'Connor tillsammans med regissören Eva Husson och producenten Elizabeth Karlsen på filmfestivalen i Cannes där "Mothering Sunday" hade premiär. Arkivbild.
Josh O'Connor tillsammans med regissören Eva Husson och producenten Elizabeth Karlsen på filmfestivalen i Cannes där "Mothering Sunday" hade premiär. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

När TT möter honom för att prata om filmen på filmfestivalen i Cannes 2021 konstaterar den brittiske skådespelaren att livet ser annorlunda ut efter genombrottet.

– Nu har jag den lyx det innebär att man skickar manus till mig med direkta erbjudanden. Det är en oerhört spännande övergångstid för mig, säger han.

Annons

Till Cannes har Josh O'Connor kommit med filmen ”Mothering Sunday”. Det är ett kostymdrama byggt på romanen "Mödrarnas söndag" av Graham Swift, som till största delen utspelas 1924.

O'Connors rollfigur Paul är en överklassyngling som ska gifta sig med en kvinna han inte älskar. När hans familj lämnar hemmet för att äta lunch med grannarna kommer Jane, som arbetar som husa hos en annan grannfamilj, till godset. Hon och Paul har haft en hemlig relation i flera år.

"Männen blev lidande"

Nu älskar de med varandra en sista gång, och när Paul efteråt ger sig iväg för att träffa sin familj och sin blivande fru vandrar Jane naken omkring och undersöker godset.

– Man talar mycket om hur patriarkalt samhället var, men den här filmen visar hur männen också blev lidande av detta, men på ett annat sätt än kvinnorna. Eve Hutton, som har regisserat, var mycket medveten när det gällde att skildra detta, säger Josh O'Connor.

Josh O'Connor berättar om hur han i många år jobbade sig uppåt i karriären, hur han gjorde småroller på teatern och ibland kunde ha en enda replik i en tv-serie. I Sverige lade vi första gången märke till honom i Francis Lees ”God's own country”, där O'Connor spelade en homosexuell bondson som inledde en relation med en gästarbetare. Sitt stora genombrott fick han som prins Charles i ”The crown”.

Män som grubblar

Han älskar att göra sådant som skiljer sig från det han gjort tidigare, förklarar O'Connor. Samtidigt tycker han att det finns en röd tråd mellan rollerna han har gjort.

– I såväl ”God's own country” som i ”The crown” och i “Mothering Sunday” handlar det om män som försöker komma underfund med sin plats i världen. Det är något genomgående, samtidigt som rollerna skiljer sig åt.

En av hans motspelare i ”Mothering Sunday” är Olivia Colman, som spelade drottning Elizabeth i ”The crown”.

– Hon har blivit en mycket god vän, samtidigt som det är en fröjd att spela mot henne.

När TT möter Josh O'Connor kan han ännu inte tala om vad som blir nästa film. Men en titt på filmsajten imdb säger så här i efterhand att han redan har två nya filmer inspelade, Alice Rorhwachers ”La chimera” och Frank Berrys ”Aisha”. Under inspelning är Luca Guadagninos tennisfilm ”Challengers” med Zendaya som motspelare.

Fakta: Josh O'Connor

Ålder: 31 år.

Bor: I England.

Familj: Flickvännen Margot Hauer-King.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare filmer och tv-serier i urval: "Florence Foster Jenkins", "God's own country", "Only you", "Emma", "The crown".

Aktuell med: "Mothering Sunday" som har svensk biopremiär 14 april.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons