Annons

Tecknare protesterar mot Nato

Sverige får en ny satirtidning mot Nato och kärnvapen, signerad Tecknaruppropet.
Tonen från meningsmotståndare har varit hård.
– Det är intressant att se hur fredsduvor plötsligt blir otroligt sprängstoff, säger initiativtagaren Karin Zaric Sunvisson.
Kultur • Publicerad 6 juli 2023
Satirtidningen Larm vill skapa opinion mot Nato.”Den politiska satirens uppgift är att finna frågans brännpunkt och förmedla den på ett sätt som alla omedelbart kan förstå. Därför har satiren en viktig demokratisk funktion”, säger initiativtagaren Karin Zaric Sunvisson. Pressbild.
Satirtidningen Larm vill skapa opinion mot Nato.”Den politiska satirens uppgift är att finna frågans brännpunkt och förmedla den på ett sätt som alla omedelbart kan förstå. Därför har satiren en viktig demokratisk funktion”, säger initiativtagaren Karin Zaric Sunvisson. Pressbild.Foto: Elin Hjulström Lord, Cecilia Torudd och Marie Tillman
Bilden är skapad av serietecknaren Marie Tillman.
Bilden är skapad av serietecknaren Marie Tillman.Foto: Marie Tillman
Cecilia Torudd är en av satirtecknarna som medverkar i det första numret av Larm. Pressbild.
Cecilia Torudd är en av satirtecknarna som medverkar i det första numret av Larm. Pressbild.Foto: Cecilia Torudd
Tidningen Larm går att vika ut till en stor affisch, som Elin Hjulström Lord har skapat. Pressbild.
Tidningen Larm går att vika ut till en stor affisch, som Elin Hjulström Lord har skapat. Pressbild.Foto: Elin Hjulström Lord

Planen från början var att samla ett fåtal satiriker för att protestera mot Nato – men uppropet växte snabbt till att involvera över 100 tecknare. Bilderna samlades i den numera slutsålda boken "Tecknarupproret mot kärnvapen och Nato".

I dag är 160 tecknare involverade i rörelsen, bland andra "Pettson och Findus"-skaparen Sven Nordqvist, Cecilia Torudd som ligger bakom "Ensamma mamman" och Jan Lööf.

Annons

– Vi har fått jättefin respons som inte motsvarar bilden man har fått i medier om vad svenska folket tycker om Nato, säger Karin Zaric Sunvisson.

"Underskattar satir"

Nu ger de ut tidningen Larm med målet att skapa opinion mot ett svenskt Natointräde och verka för att Sverige ska skriva under FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. I det första numret medverkar bland andra Max Gustafson, Pontus Lundkvist och Cecilia Torudd.

– I Sverige underskattar man satiren. Men satiren gör någonting med de här tvärsäkra människorna, man är ganska värnlös inför bilden och särskilt satiren. Speciellt när debatten har varit så upphetsad och tvärsäker, säger Karin Zaric Sunvisson.

Trycket av det första numret finansieras av Svenska freds- och skiljedomsföreningen, och budget finns för ytterligare ett nummer. Därefter kommer gruppen att förlita sig på bidrag från privatpersoner.

"Otroligt provocerande"

Natofrågan blev aktuell i samband med Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina, men samtidigt har fredsrörelsen mött stark kritik. Även om Karin Zaric Sunvisson uppger att Tecknarupproret har fått fin respons, är tonen från meningsmotståndare stundvis hård.

De har bland annat kallats för "nyttiga idioter" – samtidigt har delar av fredsrörelsen anklagats för att vara "putinister".

– Det är otroligt korkat att säga att folk inom fredsrörelsen är "putinister" för att de är emot Nato och kärnvapen. Våra meningsmotståndare vill gärna avfärda oss som naiva eller känslostyrda, när det ju faktiskt är de själva som blint rusar rakt i armarna på en kärnvapenallians, menar Karin Zaric Sunvisson.

TT: Nato-förespråkare nämner Rysslands krig mot Ukraina som ett argument för ett svenskt medlemskap. Hur vill ni att Sverige agerar i stället?

– Kriget i Ukraina är ett exempel på vad en militaristisk världsåskådning kan leda till. Det vi måste göra är att föra en diskussion. Det kommer en tid efter Ukrainakriget och då riskerar vi att sitta som medlemmar i en kärnvapenallians. Man måste kunna prata om det.

TT: Varför tror du att det har blivit så stigmatiserat att prata om fred i ett sådant här läge?

Annons

– Det är så i Sverige, men inte i Frankrike till exempel. Det är för att vi har en pågående Natoprocess och Natolobbyn är otroligt aktiv, menar Karin Zaric Sunvisson, som själv har varit involverad i den franska satirscenen.

Hon fortsätter:

– Det vi gjorde var väldigt provocerande, så det blir väldigt laddat runt våra bilder. Det är intressant hur fredsduvor plötsligt blir otroligt sprängstoff. Samtidigt är det otroligt sorgligt att anti-militaristiska bilder plötsligt blivit så provocerande att de kanske inte kan publiceras, menar Karin Zaric Sunvisson.

Fakta: Tidningen Larm

Tecknaruppropet samlar 160 tecknare i Sverige för att protestera mot Nato och kärnvapen. Bland namnen återfinns Jan Lööf, Cecilia Torudd, Sven Nordqvist, Sara Granér, Eva Lindström, Mats Jonsson, Robert Nyberg, Martin Ander, Lena Sjöberg, Jakob Wegelius, Magnus Bard och Eva Eriksson.

Deras bilder har getts ut i boken "Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato". Nu är Tecknaruppropet aktuella med det första numret av tidningen Larm.

Trycket av det första numret finansieras av Svenska Freds- och skiljedomsföreningen. Alla tecknare arbetar ideellt och tidningen är gratis.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons