Annons

Tankeväckande om utanförskap och gemenskap

Klara Perssons debutbok belönades med både Slangbellan och Snöbollen. Nu är hon aktuell med den tankeväckande bilderboken Prosit. Jonna Fries har läst.
Bokrecension • Publicerad 5 juni 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Bilder ur Klara Perssons Prosit, Rabén & Sjögren 2021
Bilder ur Klara Perssons Prosit, Rabén & Sjögren 2021
Bilderbok

Prosit

Text och bild: Klara Persson

Förlag: Rabén & Sjögren

I Klara Perssons nya bok går Isabella ”snett bakom andra och säger prosit när de nyser”. Men det är ingen instruktionsbok om snor, utan en skildring av utanförskap.

På Perssons bilder möts häftiga färgkombinationer och lekfulla perspektiv. Figurerna är framställda med enkla drag, men ändå fulla av känsla. Några expressiva nys-markeringar finns också.

Annons

Texten är avskalad och böljar fram med bitvis stark rytm. Den distanserade berättarrösten förstärker Isabellas ensamhet. Att direkta repliker ställs upp i texten först mot slutet är mycket effektfullt.

Vändpunkten kommer när två turister ber Isabella att visa staden. Plötsligt blir hon sedd och inkluderad. Och när Isabella nyser i armvecket kastas ordet ”Prosit” emot henne med värme.

”Prosit” är en tankeväckande bok om omtanke och gemenskap.

Klara Persson.
Klara Persson.Foto: Hilda Grahnat
Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons