Annons

Syskonpar från Kalmar tävlar i ”Sveriges mästerkock”: ”Fick blackout”

Den nya säsongen av TV4:s populära långkörare ”Sveriges mästerkock” har dragit igång. Bland de som har imponerat på juryn finns syskonen Carl och Anna Löfvin från Kalmar.
– Jag var så nervös att jag knappt kunde äta, berättar Carl.
Tv • Publicerad 18 januari 2023
Syskonen Carl och Anna Löfvin från Kalmar lyckades båda ta sig vidare från auditionmomentet i den nya säsongen av ”Sveriges mästerkock”.
Syskonen Carl och Anna Löfvin från Kalmar lyckades båda ta sig vidare från auditionmomentet i den nya säsongen av ”Sveriges mästerkock”.Foto: TV4

Förra veckan sändes de första avsnitten av den nya säsongen av ”Sveriges mästerkock” och bland de förhoppningsfulla amatörkockarna fanns Carl och Anna Löfvin från Kalmar. De två matintresserade syskonen är både varandras stöd och konkurrenter i tävlingen.

Hur kommer det sig att ni sökte till programmet?

Annons

– Det är Carls fel, säger Anna glatt.

– Ja, det var mitt fel. Vi hade ju pratat om det, mest på skoj, men så bestämde jag mig för att söka, berättar Carl.

Efter att han skickat in ansökan ringde han sin syster och försökte uppmuntra henne till att söka hon också – men det krävdes lite övertalning.

– Jag var väldigt tveksam, det är nog det här med att vara med i tv. Det var jag inte så bekväm med, berättar Anna.

”Skulle någon av oss åka ut, då hejar vi på den andra.”
Carl Löfvin.

Intresset för matlagning väcktes hos syskonen redan under uppväxten, i köket hemma hos mamma och pappa. Anna stod ofta med och hackade grönsaker medan Carl fick ett ökat intresse när det var dags att flytta hemifrån.

– Då ringde du mig och frågade hur man kokar pasta, säger Anna och skrattar.

Redan förra veckan fick vi se syskonen träda in i tv-rutan. Först ut var Carl, som bjöd på en curry, och han blev tvungen att vänta tålmodigt på sin dom medan Anna hade sin audition. Hon klev in och imponerade starkt på juryn. Hennes bakade torsk med tomatbuljong och fänkål ledde till mycket beröm. Efter att juryn smakat på rätten kallades Carl tillbaka in i rummet. Anna fick tre ja av den enade juryn.

– Torsken är helt perfekt så det är är ett solklart ja från mig, sa Tommy Myllymäki.

Frågan var sedan om även Carl skulle gå vidare till kvalveckan i Gävle. Juryn var inte helt enig. Tom Sjöstedt gillade hans idé men ansåg att kokosgrädden gjorde rätten för fet. Han sa därefter nej. Carl räddades dock kvar i tävlingen av de andra. Mischa Billing sa ja utan tvekan och berömde smakerna i rätten.

Hur nervösa var ni under inspelningarna?

Annons

– Jag var så nervös innan audition att jag knappt kunde äta. Vi satt och åt inne på gallerian och jag tror att jag fick i mig en eller två dumplings som bäst, berättar Carl.

– Jag tror jag åt två edamamebönor, fyller Anna i. Hela audition är som en blackout för mig, jag minns inte så mycket och det är väl för att jag var så nervös.

När det kommer till att tävla mot varandra har de samma inställning. Till vardags bor de i olika städer och därför såg de programmet som en chans att få göra något kul tillsammans. Trots att de är konkurrenter håller de varandra om ryggen.

– Vi visste att det kunde bli så att någon av oss inte gick vidare men skulle någon av oss åka ut då är det så – och då hejar vi på den andra, säger Carl.

I onsdagskvällens avsnitt drog slutkvalet i Gävle igång. Där måste alla som tagit sig vidare göra ytterligare försök att imponera på juryn. På agendan stod fredagsfavoriten tacos. Syskonen tog sig vidare och fick laga en kycklingschnitzel med tillbehör.

– Jag tyckte att Gävle var jättekul! Det jag var nervös för – att stå ensam i fokus – försvann eftersom det var så många som lagade mat samtidigt. Det blev en helt annan upplevelse, berättar Anna.

Nu väntar flera tävlingsmoment i Gävle innan juryn ska välja ut de tolv som får kämpa om titeln ”Sveriges mästerkock”. Hur det går för syskonen återstår att se – men att det var en unik upplevelse att vara med i programmet är de överens om.

– Det var skitläskigt, typ det jobbigaste jag gjort men också hur kul som helst, säger Anna.

Fakta

Anna och Carl Löfvin

Ålder: Anna 29 år, Carl 32 år.

Uppvuxna: I centrala Kalmar och i Söderåkra.

Bor: Anna bor i Sundsvall och Carl bor i Jönköping.

Jobb: Anna arbetar som byggnadskonstruktör och Carl som anläggare.

Familj: Carl bor tillsammans med sin fru och sina två barn. Anna med sin sambo och katt.

Lagar helst: ”Asiatiskt”, säger Anna. ”Vegetariskt”, säger Carl.

Om du bara fick äta en rätt resten av livet: ”Pizza, vem gillar inte bröd liksom?”, säger Anna. ”Någon rätt med pasta”, säger Carl. ”Jag blev utredd för glutenintolerans för inte så länge sedan och då sa jag till min fru att om jag är gluten så blir jag fan deprimerad. Jag kan inte vara utan pasta.”

Alice LövholmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons