Annons

Svensk dystopi med skarp blick på den groteska samtiden

Dystopin ”Armasjärvi” utspelar sig i Norrbotten ungefär 30 år framåt i tiden. Uppföljaren till succén ”Nattavaara” ger inget hopp inför framtiden, men den är smart, spännande och alltför sannolik.
Bokrecension • Publicerad 19 oktober 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ölandsbördiga Margit Richert och Nybrobördiga Thomas Engström är aktuella med uppföljaren till ”Nattavaara”. Precis som debuten håller ”Armasjärvi” hög klass.
Ölandsbördiga Margit Richert och Nybrobördiga Thomas Engström är aktuella med uppföljaren till ”Nattavaara”. Precis som debuten håller ”Armasjärvi” hög klass.Foto: Anthony Tian
Dystopi

Thomas Engström och Margit Richert – Armasjärvi

Förlag: Bokfabriken.

Dubbelt så många okontrollerade bränder, tre gånger så många misslyckade skördar och nästan sju gånger så många värmeböljor. Det är vad som väntar barn som fötts det senaste året jämfört med tidigare generationer. Ett problem med framtidsscenarierna – det här är färska siffror från Rädda Barnen och klimatforskare vid Vrije-universitetet i Bryssel som utgår från en global temperaturökning på minst 2,6 grader – är att de ofta känns för abstrakta att ta in.

Tur då att det finns skönlitteratur som kan måla fram resultatet på ett mer drabbande vis. Serien har undertiteln ”Roman i katastrofernas tid” och även om tiden inte är exakt nu så lever vi i upptakten till den, med klimathot, pandemier och politisk populism. Trilogins första bok ”Nattavaara” (som måste läsas först) utspelas 2049 i nationen Nordmark, det som en gång var Norrbotten. I ”Armasjärvi” är det År 11 Efter Befrielsen (från utsugarna Sverige) och de visioner som kanske en gång fanns har inte realiserats – Nordmark är långt från demokratiskt eller rättvist, och hot kommer både utifrån och inifrån. Även för eliten i Kiruna handlar det mer om att överleva än att leva.

Annons

FN:s klimatpanel bekräftar tvågradersuppvärmningen, rapporterar Tata AP, snart finns inga spermier kvar, skriver Samsung Reuters och företaget Amazon kritiseras för sina köp av klimatflyktingar som arbetskraft, noterar Huawei/TT i några av de nyhetstexter som placerats in mellan kapitlen. Frågan är om de här artiklarna är något en invånare i Sverige eller Nordmark skulle ha tillgång till eller läsa? Författarna har i alla fall kul med detaljerna, och nyhetsinslagen bidrar till obehaget genom att understryka informationsbristen.

”Den ambitiöse sextonårige Erik är kluven mellan dåtid och framtid och att spionera på heskelianerna, en kristen sekt.”

Persongalleriet är överlevarna från första delen, och nu handlar det mer om det politiska spelet och jakten på makten. Den förväntade fördjupningen infrias inte helt. Syskonparet har skilts åt. Nioåriga Sofia, med ett barns blick på de vuxna och en fattigs på de rika(re) har fått två nya mammor, arbete på ett värdshus och ett spionuppdrag för vicejarlen. Den ambitiöse sextonårige Erik är kluven mellan dåtid och framtid och att spionera på heskelianerna, en kristen sekt. Men det är framför allt Hartmann, vicejarl, säkerhetschef och förmodligen psykopat, som utkristalliserar sig till om inte huvudberättare så den som påverkar omgivningarna mest.

Precis som ”Nattavaara” håller ”Armasjärvi” hög klass. Det är smart, spännande och alltför sannolikt, även om texten vid enstaka ställen känns mer snabbskriven. Det är inte den sorts dystopi som ger hopp inför framtiden – varken för läsarna eller dem innanför pärmarna – men den bidrar med en skarp blick på vår samtid, ”en nästintill grotesk epok”.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons