Annons

Svenne Hedlund död

Sven "Svenne" Hedlund, Sveriges kanske största popstjärna på 60-talet, är död.
Nöje • Publicerad 3 december 2022
Svenne Hedlund. Arkivbild.
Svenne Hedlund. Arkivbild.Foto: Per Larsson/TT
Artistparet Svenne och Lotta Hedlund i skivstudion 1970.
Artistparet Svenne och Lotta Hedlund i skivstudion 1970.Foto: Olle Lindeborg/TT
Hep Stars (Svenne Hedlund, Lennart Hegland, Janne Frisk, Benny Andersson och Krille Pettersson) 1967. Arkivbild.
Hep Stars (Svenne Hedlund, Lennart Hegland, Janne Frisk, Benny Andersson och Krille Pettersson) 1967. Arkivbild.Foto: TT

Svenne Hedlund avled under lördagsmorgonen på Värnamo lasarett, bekräftar Jan Olov "Joffe" Enbom för TT. Hedlund tillfrisknade aldrig från covid-19, som han drabbades av tidigare i höst.

Enbom arbetade med Svenne Hedlund i över 40 år och minns en vänlig människa:

Annons

– Han var väldigt mjuk som person, en god människa, säger han.

Tonårsidol i Hep Stars

Svenne Hedlund var bland annat medlem i Hep Stars, tillsammans med bland andra Abba-stjärnan Benny Andersson. Bandet hade sin storhetstid på 1960-talet och hits som "Cadillac", "Sunny girl" och "Wedding" gjorde Svenne Hedlund till tonårsidol.

När Hep Stars firade 50 år 2014 berättade Svenne Hedlund för TT om idolhysterin som rådde under bandets storhetstid. Vid ett tillfälle när Svenne Hedlund försökte fly undan en hop av anstormande tonårsflickor bröt han benet:

– Man fick passa sig för de slet i håret och de slet i kläderna. De skulle ju ha souvenirer och så, berättade han då.

Även Abba-stjärnan Björn Ulvaeus jobbade under en period tillsammans med Svenne Hedlund.

– Han var Sveriges största popidol ett tag under 60-talet. Han var utan konkurrens den mest populära figuren inom popmusik. Han var lyhörd och pekade vägen för hur en popidol ska vara. Han var lite lågmäld och det steg honom aldrig åt huvudet, säger Ulvaeus i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Även på senare år turnerade Hedlund med en Hep Stars-jubileumsturné, dock som enda kvarvarande ursprungsmedlem.

"En av de stora"

Musikjournalisten Stefan Wermelin beskriver Svenne Hedlund som "en av de stora" inom svensk rock på 60-talet.

– Flera svenska rockgrupper kom fram under den perioden, men Hep Stars var det största bandet i sin genre. Svenne Hedlund tampades med Tommy Blom (frontfigur i bandet Tages, reds anm) om att vara den största artisten, nästan alla andra hamnade lite i bakkant. Det var stora bilder på honom i Bildjournalen och han var helt klart en flickidol, säger han.

Svenne Hedlund utgjorde även andra halvan av duon Svenne & Lotta tillsammans med dåvarande hustrun Charlotte Walker, som även hon var medlem i Hep Stars.

Annons

Svenne & Lotta släppte tolv album och en lång rad singlar. 1975 tävlade de i Melodifestivalen med bidraget "Bang en boomerang". Låten kom på tredje plats och blev en internationell framgång.

Ska hyllas

Senare i december skulle Svenne Hedlund ha medverkat vid rad spelningar på Intiman i Stockholm, som ett avslut på nostalgiturnén "Hits of the 60's" som han under hösten gjorde med bland andra Claes "Clabbe" af Geijerstam. Eftersom Hedlund var sjuk en tid innan sin bortgång var det sedan tidigare klart att Little Mike Watson skulle ersätta honom på turnén.

– Nu är det så färskt så det är lite svårt att tugga i sig och sortera det hela, men på något sätt kommer vi att göra en hyllning till Svenne, säger "Joffe" Enbom.

Svenne Hedlund blev 77 år.

Fakta: Svenne Hedlund

Sven Ove "Svenne" Hedlund föddes 1945 i Solna.

Arbetade som busskonduktör innan han slog igenom som sångare i Hep Stars på 1960-talet.

Bildade duon Svenne & Lotta tillsammans med hustrun Charlotte Walker, som har artistnamnet Lotta Hedlund och som han var gift med fram till 2014. Tävlade i Melodifestivalen 1975 med "Bang en boomerang" samt 2000 med "Bara du och jag".

Från 2005 gjorde Svenne Hedlund även shower tillsammans med The Cadillac Band, där han bland annat spelade Elvislåtar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons