Annons

Svårt läge för museer när fornfynd strömmar in

Kultur • Publicerad 9 juni 2021
Arkeologiska utgrävningar kan ge massvis med fynd. Det blir allt svårare för Statens historiska museer att ta hand om dem. Arkivbild.
Arkeologiska utgrävningar kan ge massvis med fynd. Det blir allt svårare för Statens historiska museer att ta hand om dem. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Statens historiska museer hinner inte ta hand om alla arkeologiska föremål som kommer in till myndigheten, rapporterar Kulturnytt i P1.

En enda utgrävning, till exempel i samband med stora infrastrukturprojektet, kan ge tusentals föremål och Statens historiska museer har en skyldighet att ta hand om fornfynd, som knivar, kärl och smycken.

Annons

Enligt överintendent Maria Jansén är läget allvarligt, det behövs mer personal och pengar till myndigheten för att kunna ta hand om nya fynd och tillgängliggöra samt vårda det som redan finns i samlingarna.

– Om man skulle ta en konservator för att restaurera bara målningarna som finns på Skoklosters slott, så skulle det ta 300 år, säger hon till Kulturnytt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons