Annons

Stort stipendium till Lena Willemark

Lena Willemark är årets mottagare av Konstnärsnämndens stora musikstipendium på 300 000 kronor.
Musik • Publicerad 5 oktober 2022
Lena Willemark blir den andra mottagaren av Konstnärsnämndens stora musikstipendium. Arkivbild.
Lena Willemark blir den andra mottagaren av Konstnärsnämndens stora musikstipendium. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Folkmusikern får priset för att hon "med sina rötter djupt rotade i den förtida folkmusikens mylla – tillför ständigt nutida näring, lustfylld energi och kroppslig mikrotonalitet till de gränsöverskridande konstverk hon är med och skapar", som det heter i motiveringen.

Lena Willemark blev riksspelman 1978 och har under en lång karriär uppträtt i en rad olika sammanhang, på folkmusikscener såväl som på jazzklubbar. Med sin bakgrund från Dalarna har bland annat sjungit på älvdalska och ägnat sig åt kulning.

Annons

Sammanlagt har hon fått fem Grammisar i karriären. I höst är hon bland annat aktuell i operan "Strandad", vars historia är baserad på tsunamin i Sydostasien 2004, på Kungliga operan i Stockholm.

Konstnärsnämndens musikstipendium delas i år ut för andra gången. Det ska gå till en "aktiv och gränsöverskridande musikkonstnär med ett betydelsefullt konstnärskap, som tillför musikkonsten och publiken nya dimensioner och som inspirerar nya generationer av musikkonstnärer".

Den första pristagaren, i fjol, var dirigenten Hans Ek.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons