Annons

Starkt om hämnd och familjetragedi i Sofie Sarenbrants ”Parasiten”

Deckarrecensenten Kerstin Bergman har läst en gripande berättelse om hur samhällets misstag kan få stora konsekvenser för den lilla människan.
Recension • Publicerad 13 juni 2023
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”Parasiten” är den elfte delen i Sofie Sarenbrandts populära deckarserie om Emma Sköld.
”Parasiten” är den elfte delen i Sofie Sarenbrandts populära deckarserie om Emma Sköld.Foto: Thron Ullberg
Deckare

Parasiten

Författare: Sofie Sarenbrant.

Förlag: Bookmark.

En bränd kropp hittats i närheten av ett stall på Drottningholm och Emma Skölds poliskollegor tar sig an fallet. Men när de finner vad de misstänker är en dödslista vid kvarlevorna och Emmas namn finns med på listan, återvänder hon till jobbet, trots att hon inte alls är i form efter de trauman hon gått igenom. Parallellt följer vi hur Rebecka Malm tjugo år tidigare anklagas för att ha skadat sitt spädbarn.

Häromåret lät Karin Wahlberg mysteriet i ”En god man” kretsa kring det som brukar kallas för ”shaken baby syndrome”, på svenska ”skakvåld”. Nu tar även Sarenbrant upp detta i den elfte Emma Sköld-boken, ”Parasiten”. Länge var skakvåld en etablerad diagnos som resulterade i att föräldrar anklagades och dömdes för att ha misshandlat sina spädbarn. På senare år har det dock klarlagts att denna typ av skador inte alls behöver ha uppstått genom att barnet skakats, utan ofta kan uppstå genom exempelvis ett fall från låg höjd.

”Som vanligt är Sofie Sarenbrant bra på att göra det spännande med hjälp av ett effektivt berättande, korta kapitel och väl genomtänkta cliffhangers.”
Annons

För Rebecka i ”Parasiten” får det ödesdigra konsekvenser när hon anklagas för att ha misshandlat sitt barn genom skakvåld. Det påverkar inte bara henne utan hela hennes familj och omgivning. Som läsare misstänker man naturligtvis att detta har något med det nutida fallet att göra, allt medan Emma och hennes kolleger med Thomas ”Nyllet” Nylén i spetsen gör sitt bästa för att förhindra fler mord.

Upplägget med händelser i dåtid som leder fram till mord i nutid är klassiskt och som vanligt är Sofie Sarenbrant bra på att göra det spännande med hjälp av ett effektivt berättande, korta kapitel och väl genomtänkta cliffhangers. Även om parallellen mellan relationen Emma har med sin syster Josefin och den Rebecka har med sin syster haltar något, ger det genomgående temat med starka och komplicerade syskon- och familjeband nerv åt berättelsen.

Att förklara att så kallat skakvåld inte längre av läkarvetenskapen betraktas som en säker diagnos är också viktigt, då det av många fortfarande ofta uppfattas som ett etablerat begrepp. ”Parasiten” är ett bra exempel på hur deckare idag gärna tar upp och sprider kunskap om viktiga samhällsfrågor.

”Parasiten” av Sofie Sarenbrandt.
”Parasiten” av Sofie Sarenbrandt.
Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons