Annons

Spike Lee hyllas med Chaplin-pris

Den amerikanske regissören Spike Lee hyllas av filminstitutet Lincoln Center i New York med priset Chaplin Award, uppger .
Film • Publicerad 6 augusti 2021
Spike Lee under årets filmfestival i Cannes där han var juryns ordförande. Arkivbild.
Spike Lee under årets filmfestival i Cannes där han var juryns ordförande. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Spike Lee är nyligen hemkommen från filmfestivalen i Cannes där han varit juryns ordförande. Han slog igenom med den kontroversiella filmen "Do the right thing" från 1989 och har även regisserat filmer som "Malcolm X", dokumentären "4 little girls", "Da 5 bloods" och "BlacKkKlansman", som tilldelades en Oscar 2019 i kategorin bästa manus efter förlaga.

I åtskilliga filmer har Spike Lee behandlat frågor om rasism och diskriminering av svarta.

Annons

"Under fyra decennier har han skapat filmer som talar till vår pulserande stad och till den större världen, och hans arbete är lika viktigt som någonsin tidigare", säger institutets vd Lesli Klainberg i ett uttalande.

Alfred Hitchcock, Meryl Streep, Morgan Freeman, Helen Mirren och Robert De Niro är några av dem som tidigare tilldelats Chaplin Award, som delades ut för första gången 1972.

Prisutdelningen sker vid en gala den 9 september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons