Annons

Späckat konsertprogram i domkyrkan och på slottet i vår

Vårens konsertprogram för Kalmar domkyrka och Kalmar slott är klart. På programmet står musik av alltifrån Ulf Lundell till Antonio Vivaldi och mindre kända Valborg Aulin.
KALMAR • Publicerad 8 januari 2018
Treitlerkvartetten, Oscar Treitler, violin, Caroline Waldemarsson-Treitler, violin, Jonna Inge, viola och Filip Graden, cello gästar Kalmar slott i vår.
Treitlerkvartetten, Oscar Treitler, violin, Caroline Waldemarsson-Treitler, violin, Jonna Inge, viola och Filip Graden, cello gästar Kalmar slott i vår.

Konsertvåren i Kalmar domkyrka inleddes med lördagens Jul- och trettondagskonsert och fortsätter den 14 januari med en välgörenhetskonsert med bandet Point Blank som tolkar Ulf Lundell och Bruce Springsteens musik.

– Det är ett blandat program som jag tror har något för alla. Det blir både instrumentella och sångliga konserter men också en blandning av olika genrer, säger Marita Aronsson, kantor i Kalmar domkyrka.

Ulf Lundells musik ska tolkas i Kalmar domkyrka i vår.
Ulf Lundells musik ska tolkas i Kalmar domkyrka i vår.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Annons

Kan du välja några av höjdpunkterna i vår?

– Lukaspassionen är en av höjdpunkterna i vår. Verket som är skrivet av Johann Sebastian Bachs son, Carl Philipp Emanuel Bach, framförs här för första gången i Sverige, så det är verkligen en unik konsert. En annan höjdpunkt är orgelfestivalen som hålls i dagarna tre och bjuder på musik av några av Sveriges främsta organister.

Kalmar domkyrkokör.
Kalmar domkyrkokör.Foto: Emma Hasselgren

– Jag vill också nämna Manskörskonserten den 28 april, Nicodemuskörens konsert Med frälsarkransen i mitt hjärta, den 29 april och ungdomskören Vox Beatas framförande av Vivaldis Gloria den 27 maj, säger Marita Aronsson.

Vårens program på Kalmar slott inleds den 7 februari. Då gästar stråkkvartetten Treitlerkvartetten Gröna Salen.

– Det är en svensk stråkkvartett som verkligen jobbar med att utveckla sitt kvartettspel. Det känns roligt att få visa upp dem i Kalmar. De spelar musik av bland annat den hyllade franske tonsättaren Henri Dutilleux men också av den svenska tonsättaren Valborg Aulin, som inte är så ofta spelad, säger Sten Franzén, ordförande i Kammarmusikföreningen i Kalmar.

Vad är du mest nöjd med när det gäller vårens program?

– Vi vill ge en blandning mellan känd och lite mindre känd musik och det tycker jag att vi har lyckats med. Vår uppgift är inte att bara spela det som är mest känt och som publiken skulle kunna komma åt på andra vägar. Vår erfarenhet är att publiken i Kalmar är öppen och lyhörd och tycker om att vara med på den här resan.

Anna TörnkvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons